Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070817790

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over TeachersTV. (Ingezonden 15 april 2008)


1
Wat is uw reactie op het initiatief TeachersTV1, een interactief kanaal voor iedereen die professioneel of anderzins betrokken is bij het onderwijs is Nederland, dat met steun van externe investeerders in de markt gezet zal worden, zonder structurele overheidssteun?

Antwoord
Ik ben bekend met het initiatief TeachersTV.nl.
Het is interessant dat een commerciële partij mogelijkheden ziet voor een interactief kanaal voor betrokkenen bij het onderwijs.


2
Bent u bekend met de verwarring die is ontstaan door het initiatief dat parallel is ontstaan met TeachersTV, genaamd Leraren TV en een zelfde opzet heeft?

Antwoord
Ik weet dat er twee initiatieven zijn. De opzet van beide initiatieven verschilt echter.

TeachersTV.nl is een privaat initiatief en richt zich op scholing en beroepsontwikkeling, nieuws over onderwijsontwikkelingen en het ontsluiten van bronnenmateriaal. Het wordt een combinatie van open en besloten (= betaalde) content. Er zal ook in het open deel sprake zijn van commerciële uitingen en activiteiten gericht op het onderwijsveld.

Het initiatief met de werktitel "LerarenTV" richt zich primair op de professionalisering van leraren. Het is een publiek en onafhankelijk kanaal, een crossmediaal platform en een community van, voor en door leraren. Daarbij hebben leraren zelf een grote invloed hebben op de inhoud en vorm van het kanaal en er wordt veel ruimte geboden voor de onderlinge interactie.


3
Klopt het dat Leraren TV een subsidieaanvraag heeft lopen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?

Antwoord
Ja, dit klopt.


4
Deelt u de mening dat het de voorkeur verdient dat beide partijen de handen ineen slaan? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de toekenning van de subsidie aan Leraren TV daarvan afhankelijk te maken?

Antwoord
Na bestudering van het subsidieverzoek heb ik besloten onder voorwaarden een tijdelijke aanloopsubsidie aan het initiatief met de werktitel "Leraren TV" toe te kennen. De bedoeling is dat diverse andere private en publieke partijen kunnen en zullen aanhaken bij deze basisvoorziening om zo tot een rijkere omgeving voor docenten te komen. TeachersTV.nl is daarbij een van de mogelijke partijen.


1 www.teacherstv.nl