Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070820980

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de aanvragen voor het verrichten van dierproeven. (Ingezonden 23 mei 2008)


1
Kunt u aangeven hoe het mogelijk is dat slechts 0,2% van de aanvragen voor het verrichten van dierproeven die in 2006 zijn gedaan bij de verschillende Dierexperimentencommissies (DEC's) is afgewezen? 1)


2
Kunt u een toelichting geven op het verschil tussen 2006 en 2005, toen ongeveer 0,5% van de aanvragen werd afgewezen?


3
Kunt u uiteenzetten wat het percentage aanvragen is dat in afwachting van het uiteindelijke DEC-advies wordt ingetrokken?


4
Kunt u inzicht geven in het traject van de aanvragen voor het verrichten van dierproeven, van de formulering van de onderzoeksvraag tot het uiteindelijke DEC-advies? Op welke wijze wordt het contact tussen wetenschapper en DEC vormgegeven?


5
Worden de gedurende het beoordelingstraject ingetrokken aanvragen meegeteld in het totale aantal aanvragen bij DEC's, zoals vermeld in de uitgave "Zo doende"?


6
Bent u van mening dat de verschillende DEC's allen op eenduidige wijze de aanvragen voor het verrichten van dierproeven beoordelen? Zo ja, waar baseert u dat op? Zo neen, deelt u de mening dat dit ongewenst is en kunt u dit toelichten?


1) Zo doende 2006