FNV Bondgenoten

Duizenden mensen kunnen dupe worden van afkoop pensioen

FNV Bondgenoten wil geen afkoop van kleine pensioenen, maar waardeoverdracht FNV Bondgenoten heeft bezwaar tegen het afkopen van kleine pensioenen door pensioenfondsen. Deze kleine pensioenen moeten zo veel en zo makkelijk mogelijk worden overgedragen naar het pensioenfonds waar de rechthebbende werknemer nu pensioen opbouwt. Afkoop van kleine pensioenen is extreem nadelig voor jongere werknemers die in het begin van hun carrière een aantal malen van baan (en daarmee van pensioenfonds) wisselen. Als al deze fondsen de kleine stukjes pensioen afkopen heeft de werknemer ook na tien jaar werken nog geen pensioen opgebouwd, terwijl dat het doel is van pensioenfondsen.

Willem Noordman, hoofdbestuurder bij FNV Bondgenoten: "Enkele Pensioenfondsen bereiden grote campagnes voor om af te kopen. Ze kijken daarbij vooral naar de kosten en niet naar het werknemersbelang en zo zullen tienduizenden mensen veel pensioen mislopen in de toekomst. FNV Bondgenoten luidt de noodklok en vindt dat pensioenfondsen niet tot afkopen moeten overgaan, maar werknemers én goed moeten informeren én het overdragen van pensioen makkelijker moeten maken."

Pensioen kan duizend of meer euro lager uitvallen per jaar Door verruiming van de wetgeving in 2007 kunnen pensioenen tot 400 euro per jaar zonder toestemming van de rechthebbende worden afgekocht (voorheen kon dit alleen op pensioendatum). Diverse pensioenfondsen en hun uitvoeringsorganisaties bereiden nu, uit kostenoverwegingen, grote afkoopcampagnes voor. Naar schatting gaat het om meer dan 5 miljoen kleine slapende pensioenen. Voor FNV Bondgenoten zijn de afkoopcampagnes uit den boze. "Onze bestuurders in de fondsen zullen daar niet mee instemmen", zegt Noordman. "Het deelnemersbelang van de werknemers moet voorop staan."

Noordman bepleit dat pensioenfondsen en hun uitvoerders zich meer richten op het efficiënt en soepel overdragen van kleine pensioenen naar de fondsen waar betrokkenen nu pensioen opbouwen. De belanghebbende `slapers' (zij die geen actieve deelnemer meer zijn) moeten hier door de fondsen goed over geïnformeerd worden, in plaats van dat ze hun afgekochte pensioen op hun bankrekening aantreffen. Pensioen is niet voor niets inkomen voor na pensionering. Het komt voor dat één werknemer bij vijf verschillende fondsen een klein pensioen heeft. Als al die fondsen willen afkopen is het gevolg dat deze werknemer 1.500 tot 2.000 euro minder inkomen per jaar krijgt vanaf 65 jaar.

Ook verzekeraars moeten soepeler meewerken aan overdracht van opgebouwde rechten, zodat werknemers zoveel mogelijk hun pensioen opbouwen bij één (hun huidige) pensioenfonds.

Soms laten werknemers hun opgebouwde pensioen zelfs bewust achter bij een fonds, bijvoorbeeld omdat dit meer indexatie (inflatiecorrectie) geeft dan hun nieuwe fonds. Dan is het extra zuur als het fonds een dergelijk pensioen zomaar afkoopt.

Een serieuze discussie over afkoop is pas mogelijk wanneer het Digitale Pensioenregister er is. Dat biedt iedereen de mogelijkheid alle individuele pensioenrechten, bij alle fondsen en verzekeraars plus de AOW in beeld te brengen. Pas met dat inzicht kunnen deelnemers een goed besluit nemen over wel of niet afkopen van een klein pensioen. Het Pensioenregister wordt echter pas in 2011 verwacht.
---