Projectorganisatie Maasvlakte 2


Bestemmingsplan Maasvlakte 2 door Gemeenteraad vastgesteld

23 mei 2008, © Havenbedrijf Rotterdam N.V.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft op 22 mei ingestemd met het bestemmingsplan voor de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. De steun voor het plan was bijzonder breed. Complimenten en lof waren er van de fracties aan het adres van iedereen die aan het bestemmingsplan heeft bijgedragen. Ook de wijze waarop inspraak heeft plaatsgevonden en stakeholders zijn betrokken, is opgevallen. Het eindresultaat is er beter van geworden, vond men. Een goed model als voorbeeld voor andere projecten, zo werd geconcludeerd.

Bezwaar aantekenen

De vaststelling van het bestemmingsplan is een belangrijke stap in de voor-bereiding van de aanleg van Maasvlakte 2. Nu Rotterdam het bestemmingsplan heeft vastgesteld zijn de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland aan zet. Ook GS moeten instemmen met het plan. Een positief advies daarover heeft Rotterdam al ontvangen. Daardoor kunnen belanghebbenden van 30 mei tot 11 juli beroep aantekenen tegen de plannen bij de Raad van State.

Het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de aanleg van Maasvlakte 2 verloopt volgens plan. Wanneer de Raad van State zich deze zomer buigt over de bezwaren en geen zwaarwegende redenen ziet om de procedure stil te leggen, kan de aanleg van Maasvlakte 2 dit najaar van start.

Luchtkwaliteit, monitoring en evaluatie

Behalve met het bestemmingsplan stemde de gemeenteraad ook in met de Overeenkomst Lucht. Hierin is een pakket van maatregelen vastgelegd dat de effecten van Maasvlakte 2 op de luchtkwaliteit compenseert in de regio én daarbuiten. Tenslotte is ingestemd met het Monitoring en Evaluatie Programma van het bestemmingsplan. Dit programma toetst de komende jaren of alle effecten van de landaanwinning op tijd en voldoende worden gecompenseerd door de natuurcompensatieprojecten die gelijktijdig met Maasvlakte 2 worden uitgevoerd.

Windenergie

Het bestemmingsplan biedt ruimte voor 24 windturbines op de zeewering. Het afsprakenkader Visie en Vertrouwen (zie hiernaast), waarin uiteenlopende maatschappelijke organisaties afspraken hebben gemaakt over de naleving van afspraken over leefbaarheid, economie en milieu, biedt aanknopingspunten om bij de verdere ontwikkeling van Maasvlakte 2 aanvullende mogelijkheden van windenergie te onderzoeken. In het afsprakenkader is vastgelegd dat Maasvlakte 2 aangelegd en ingericht wordt volgens de principes van een duurzaam bedrijventerrein. Thema´s daarbij zijn: duurzame inrichting en beheer, gebruik van milieuvriendelijke technieken en efficiënt ruimtegebruik.

Met de toezegging van burgemeester en wethouders om de stand van zaken rond de oprichting van de 24 windturbines op de zeewering te monitoren en daarnaast te volgen of er op alternatieve locaties op Maasvlakte 2 windturbines kunnen worden geplaatst, werd het bestemmingsplan met de grootst mogelijke meerderheid aangenomen.