PvdA Europees parlement


Beter toezicht op zware industrie

20 mei 2008

Dorette Corbey Nederland moet beter toezicht houden op de zware industrie en de Europese regels hierover beter naleven. Uit recent onderzoek is gebleken dat zware metalen voorkomen in de omgeving van het staalconcern Corus uit IJmuiden. Die verontreiniging heeft een slechte invloed op de volksgezondheid, zo blijkt. Kinderen uit de omgeving hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam dan andere kinderen. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Corbey stelde deze vragen naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de mogelijk gevaarlijke uitstoot van het Nederlandse bedrijf.

Als het staalconcern Corus de gestelde Europese uitstootnormen overschrijdt, dan houdt Nederland zich niet aan een belangrijke Europese milieurichtlijn (IPPC, richtlijn Integrated Pollution Prevention and Control). Die richtlijn schrijft de industrie voor om te investeren in de beste technieken om verontreiniging tegen te gaan. Bovendien moeten bedrijven hun uitstoot voortdurend controleren. De overheid moet volgens de richtlijn bij het afgeven van vergunningen duidelijke limietwaarden van schadelijke stoffen in die uitstoot vastleggen.

"Het is van groot belang dat deze richtlijn goed wordt nageleefd, zodat risico's voor de volksgezondheid minimaal zijn", zegt Dorette Corbey.

Corbey wil meer inzicht in de kankerverwekkende invloed van bepaalde stoffen en vraagt om nader onderzoek naar het mogelijke verband tussen de uitstoot van zware industrie en hogere aantallen kankergevallen in bepaalde regio's. Speciale aandacht vraagt zij voor de blootstelling van jonge kinderen aan gevaarlijke stoffen, die schade aan de hersenontwikkeling kunnen veroorzaken. Corbey: "Corus heeft een goede naam op het gebied van innovatie, maar we moeten wel zeker weten dat dit terecht is en dat de volksgezondheid geen gevaar loopt".

De Europese Commissie geeft begin volgende maand antwoord.