PvdA Europees parlement


Geweld in Italië vraagt om Europees Roma beleid

20 mei 2008

Jan Marinus Wiersma "Het geweld tegen Roma dat deze en vorige week in Italië ongekende vormen aannam, onderstreept nogmaals de noodzaak om de integratie van Roma te bevorderen in de Europese lidstaten." Dat is de mening van Jan Marinus Wiersma, PvdA-europarlementariër, die al langer pleit voor een Europese Roma strategie. Vandaag was er een spoeddebat in het Europees Parlement hierover, dat door de sociaal-democratische fractie PES was aangevraagd.

Wiersma hekelde de Italiaanse reactie van de regering Berlusconi, die overweegt de grenscontroles te verscherpen en groepen mensen het land uit te zetten: "Het vrij verkeer van personen is een gezamenlijke aangelegenheid in de Europese Unie. Lidstaten kunnen niet zomaar eenzijdig de regels van het Schengen-verdrag aanpassen." Bovendien, zo benadrukte hij, gaat het er om de juiste aanpak voor het probleem te vinden. "Dit soort defensieve maatregelen mogen niet in de plaats komen van een langer termijn beleid, dat gericht is op het bevorderen van de sociale integratie van Roma."

Juist op Europees niveau is een Roma beleid nodig, vindt Wiersma. "Er leven miljoenen Roma verspreid over vrijwel alle Europese landen. Je kunt deze mensen absoluut niet allemaal over één kam scheren, maar overal kijken zij als gemeenschap tegen achterstanden en discriminatie aan. Dat zou onacceptabel moeten zijn in de Europese Unie."

"Criminaliteit onder Roma is een realiteit die we onder ogen moeten zien, maar we mogen niet de hele groep beoordelen om de misdaden van een enkeling," zei Wiersma. "Wat in Italië plaatsvond, is geweld met een racistische achtergrond. We moeten niet de illusie hebben dat dat een exclusief Italiaanse aangelegenheid is. Dit zou overal in Europa kunnen gebeuren."

De sociaal-democratische Europarlementariërs pleiten al langer voor een beter gecoördineerd beleid op Europees niveau om de achterstandssituatie van de Roma aan te pakken. De voorstellen van de Europese Commissie bleven tot nu toe uit.