PvdA Europees parlement


Wetenschap basis van Europees klimaatbeleid

21 mei 2008

Dorette Corbey Op de Europese agenda staan ambitieuze plannen voor nieuwe maatregelen die het hoofd moeten bieden aan de klimaatverandering. "Het is van enorm belang dat Europa zich geloofwaardig toont en voor 2009 overeenstemming bereikt over een uitgebreid klimaatpakket", zo stelt PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey, "Dat kan alleen als we een gemeenschappelijke basis hebben voor dat politieke beleid en die basis is de wetenschap."

De wetenschappelijke feiten over de klimaatverandering waren onderwerp van een uitvoerig en soms emotioneel debat vanmorgen in het Europees Parlement. Als het over klimaatverandering gaat, dan zijn er klimaarsceptici, alarmisten, ontkenners en overdrijvers. Uitgangspunt van de discussie zijn de bevindingen van het Internationale Panel on Climate Change (IPCC). Daar werken duizenden wetenschappers samen. Het IPCC stelt dat de opwarming van de aarde een feit is en dat deze opwarming voor een deel door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Om klimaatverandering binnen de perken te houden moeten we voor 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 60 tot 80 procent terugdringen.

"Dat is geen gemakkelijke opgave", volgens Dorette Corbey, "De belangen zijn groot. Natuurlijk moeten we toewerken naar een schonere productie en een eind maken aan onze olieverslaving, maar de overgang naar een CO2-arme economie is niet simpel".

Een eerste stap is vandaag in het Europese Parlement gezet. Er is een consensus gevonden over de wetenschappelijke basis voor het Europese beleid. Corbey: "Dat betekent niet dat het IPCC een in steen gebeitelde waarheid is. Ook wetenschappers moeten open blijven staan voor kritiek en voor onderbouwde argumenten. Dat helpt de wetenschap vooruit. Klimaatverandering is geen religie."

Ook om publieke steun voor stevige maatregelen te krijgen, ook als het moeilijk wordt, zijn wetenschappelijke inzichten van groot belang. Die dienen dan ook vertaald te worden voor een groter publiek.