PvdA Europees parlement


Hulp aan Birma is urgent

21 mei 2008

Jan Marinus Wiersma In het Europees Parlement vandaag heeft de PvdA-delegatie zich fors laten horen over de bijzonder schrijnende situatie in Birma, nadat daar drie weken geleden een cycloon over het land raasde. Het militaire regime laat nog steeds geen buitenlandse hulp en media toe en de locale autoriteiten blijven passief. Het officiële dodental loopt tegen de 80.000, maar er zijn nog tienduizenden vermisten. Het aantal ontheemden moet meer dan 2 miljoen zijn, zo wordt geschat. Zowel Jan Marinus Wiersma als Thijs Berman hebben de onmenselijke opstelling van de militaire junta in Birma scherp veroordeeld.

"Het zijn zo langzamerhand Pol Pot-achtige proporties", zo verklaarde PvdA-europarlementartiër Jan Marinus Wiersma in het Europees Parlement, "We beschikken over weinig informatie over de nood van de Birmese bevolking, we weten alleen dat ze dringend hulp nodig hebben. De weigering om hulp toe te laten is moord."

"Miljoenen mensen worden overgelaten aan honger, dorst, ziekte en dood. In Birma is intussen sprake van misdaden tegen de menselijkheid. Dit is de meest cynische vorm van genocide die er is. Daar hebben we een Internationaal Strafhof in Den Haag voor en de Veiligheidsraad, die ik oproep een onderzoek te starten tegen de misdaden van het Birmese regime", stelde PvdA-europarlementariër Thijs Berman.

Het contrast met China, dat vorige week door een zware aardbeving werd getroffen, is opmerkelijk, zo constateerde Jan Marinus Wiersma. De Chinese regering deed onmiddellijk een internationale oproep uitgaan voor hulp en accepteerde assistentie vanuit het buitenland. "Juist China zou nu veel meer kunnen doen om de Birmese regering ertoe te bewegen ook internationale hulp te aanvaarden. Dat geldt bovendien ook voor Rusland en India, die druk kunnen uitoefenen op de militaire junta", vindt Wiersma.

"Wanneer is de grens bereikt van het respect voor de soevereiniteit vanuit de internationale gemeenschap", vroeg Thijs Berman zich in het Europese Parlement af. "Wanneer wordt respect voor fundamentele mensenrechten even onaantastbaar voor diezelfde internationale gemeenschap? De geloofwaardigheid van mensenrechten wordt aangetast door de weigering het Birmese regime aan te pakken. En door het onvermogen om de bevolking desnoods zonder toestemming van de kolonels te hulp te komen."

De PvdA-parlementariërs dringen er op aan de situatie in Brima op de agenda te plaatsen van de Europese Raad en van de VN-Veiligheidsraad.

Volgende week, 25 mei, organiseren de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) en de VN een donorconferentie voor Birma. Europa moet bereid zijn ruimhartig bij te dragen, vinden de beide PvdA-parlementariërs, maar alleen als er ook garanties worden gegeven dat de Europese bijdrage goed terecht komt en dat ook journalisten toegang krijgen tot het land, zodat iedereen een beeld kan vormen van de situatie in Birma.