Gemeente Voorschoten

Burgemeester boeit leerlingen

Burgemeester Jeroen Staatsen zou ook een goede onderwijzer zijn. Op vrijdag 23 mei stond hij voor groep 8 van basisschool De Vink om les te geven over discriminatie. Op donderdag 22 mei wist hij 90 leerlingen van de Nutsbasisschool ruim een uur te boeien met een les over wat het inhoudt om burgemeester te zijn.

Hierbij wees de burgemeester op voorbeelden uit het zojuist verschenen Burgerjaarverslag 2007. Ook gaf hij uitleg over de ambsketen en liet deze vervolgens rondgaan. Zo kregen de leerlingen de kans de ketting van dichtbij te zien. Ook gaf de burgemeester zijn vergaderhamer door.

De burgemeester beschreef zijn vak als dat van een huisarts, niet voor de gezondheid, maar voor de burgerbelangen. Het is voor een burgemeester van groot belang dat je goed kunt lezen (je krijgt enorme stapels papier ter voorbereiding op vergaderingen) en dat je veel van mensen moet houden.

De leerlingen, groep 6, 7 en 8 luisterden geintresseerd en toonden kun betrokkenheid door het stellen van -soms lastige- vragen. De vragen gingen onder andere over de zorg van de kinderen over de Rijnlandroute die het dorp in tweeën kan gaan splitsen, de overlast van hondenpoep in speeltuinen en het verdwijnen van de speelveldjes om ruimte te maken voor nieuwbouw of parkeerterreinen. Overlast was een regelmatig terugkerend thema. De burgemeester benadrukte de verdraagzaamheid en het feit dat mensen vaker moeten proberen er samen uit te komen. Ook gaf hij aan dat niet alles op te lossen is en dat je sommige zaken moet leren accepteren zoals ze zijn.

Naast deze wijze levenslessen, werd er ook gelachen. Zo mochten de kinderen de leeftijd en de lengte van de burgemeester schatten.

jeroenopschool2

* 23 mei 2008