Ruim 60 miljoen voor impuls peuterspeelzalen

Staatssecretaris Dijksma gaat de positie van peuterspeelzalen versterken. Er komt een wet die ervoor zorgt dat de kwaliteit van de peuterspeelzalen veel meer in lijn komt met die van kinderopvangcentra. Peuterspeelzalen en kinderopvangcentra worden gestimuleerd meer met elkaar samen te werken. Gemeenten krijgen hierin een belangrijke regierol, zodat rekening kan worden gehouden met verschillende situaties op lokaal niveau. De GGD en de Inspectie van het Onderwijs krijgen een rol in het toezicht, waardoor ook dit eenduidig wordt. Verder worden peuterspeelzalen beter toegerust om voor- en vroegschoolse educatie (VVE) te verzorgen. Met deze maatregelen wordt vormgegeven aan de harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang in lijn met het coalitieakkoord. In totaal trekt staatssecretaris Dijksma hiervoor ruim 60 miljoen euro uit.

Om de kwaliteit in de peuterspeelzaal te verhogen mag een leidster straks maximaal acht kinderen onder haar hoede hebben. Ook komt er in iedere groep in ieder geval één leidster met een opleiding op MBO-niveau. Voor deze kwaliteitsimpuls wordt 35 miljoen euro uitgetrokken. Voor het toezicht op de kwaliteit, dat door de GGD en Inspectie van het Onderwijs wordt uitgevoerd, komt 6 miljoen beschikbaar. Verder is er nog 20 miljoen euro bestemd voor een financiële tegemoetkoming aan ouders van kinderen die voorschoolse educatie nodig hebben in de peuterspeelzaal. Om samenwerking tussen kinderopvang en peuterspeelzalen te stimuleren is binnen de bestaande subsidieregeling ruim 6 miljoen euro gereserveerd. Voorwaarden zijn dat de kwaliteit wordt verhoogd, meer kinderen worden bereikt die VVE nodig hebben en de ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd.

Staatssecretaris Dijksma heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afspraken gemaakt over de uitwerking van de plannen. De VNG zal de gemeenten ondersteunen door harmonisatiemodellen voor te leggen die toepasbaar zijn in de lokale situatie. Dit heeft ook als doel om de kosten voor ouders van kinderen die geen VVE nodig hebben te beperken - en zo het peeuterspeelzaalwerk ook toegankelijk te houden voor deze groep. Een van de modellen gaat uit van volledige harmonisatie en van een ouderbijdrage voor alle ouders die gelijk is aan die van de kinderopvang.

Het verbeteren van de kwaliteit en de versterking van de regierol van de gemeenten worden onderdeel van een wetsvoorstel dat eind dit jaar aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. Het is de bedoeling dat deze wet per 1 januari 2010 in werking treedt. Met deze maatregelen geeft het kabinet de harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen vorm in lijn met het Coalitieakkoord. Door kwaliteit en educatie krijgen alle kinderen de kans zich sociaal-emotioneel, motorisch en cognitief goed te ontwikkelen in peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen die naar elkaar toegroeien.