CDA

Van Geel: Succes van het kabinet moet blijken uit de resultaten

CDA fractieleider Pieter van Geel heeft zich donderdag tijdens het verantwoordingsdebat grotendeels tevreden getoond over de jaarverslagen over 2007 die woensdag aan de Kamer zijn aangeboden.

âNederland staat er goed voor. De Nederlandse economie groeit harder, de inflatie en werkloosheid zijn lager en de overheidsfinanciën zijn solide. We zijn op hoofdlijnen tevreden met de uitwerkingen van ons beleidâ, zo begon Van Geel het debat.

Naast de goede economische cijfers noemde Van Geel de grotere verkeersveiligheid en het terugdringen van de schooluitval als belangrijke resultaten van 2007. âHet terugdringen van schooluitval was een belangrijk punt van het kabinet. Je ziet dat jongeren zonder diploma een zo veel slechtere start hebben op de arbeidsmarkt. Het is goed dat de ingeslagen weg effect sorteert.â

De CDA voorman gaf wel aan zorgen te hebben over de regeldruk voor het bedrijfsleven. âNederland heeft ondernemers hard nodig. We moeten stevig doorpakken maken met het verminderen van administratieve lasten. Zodat ondernemers ook werkelijk voelen dat hun klachten gehoord worden. Zo wordt het ondernemend vermogen gestimuleerd en vergrootâ, aldus Van Geel.

Ook de plannen met de aanpak van probleemwijken en het verbeteren van de inburgering mogen wat Van Geel betreft nog wat beter uit de verf komen. âHet succes van het kabinet moet blijken uit de resultaten. Maar ik heb daar voor het volgend jaar alle vertrouwen inâ, zo zei hij.

De fractievoorzitter sprak in het debat zijn grote ergernis uit over de âwellustige manier waarop sommigen onheilsboodschappen verkondigden, Mark Rutte vooropâ. âVrees voor de kredietcrisis, inflatie, stijgende olie en voedselprijzen zijn merkbaar bij velen in ons land. Daarom moeten we alert blijven, en vooral moedig. Juist nu zijn politici nodig met een warm hart en een koel hoofd die vertrouwen en rust uitstralen. De manier waarop de VVD het land de prut in heeft gepraat de laatste maanden is onverantwoord en staat haaks op alles waar de VVD ooit voor stond.â

Van Geel verweet de VVD inhoudelijk een zwabberbeleid te voeren. âOngedekte voorstellen, dezelfde dekking gebruiken voor verschillende voorstellen, grepen uit de kas en gedraai op bijvoorbeeld het punt van de kilometerheffing.â Volgens de CDAâer breken de liberalen met het gedegen financieel beleid van oud-minister Gerrit Zalm, nu ze in de oppositie zitten.

Van Geel besloot met te zeggen dat oplossingen niet dichterbij komen door machogedrag en turbotaal. Wel door verstandige, effectieve bestuurders en politici die steun verwerven, overtuigen maar ook luisteren.â

---