Gemeente Soest

Geen asbestgevaar Kerklaan

Datum: 23/05/2008

Geen asbestgevaar op bouwkavel Soesterbergse Kerklaan

Op de bouwkavel langs de Kerklaan in Soesterberg zijn geen asbestvezels aangetroffen. Er is dus geen risico van inademen van vezels en daarmee ook geen gezondheidsrisico. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Soest heeft laten uitvoeren door Aveco de Bondt. De onderzoekers hebben wel asbesthoudend materiaal aangetroffen. Omdat het gaat om een vaste vorm (brokken), levert dit geen gevaar op.

Zorginstelling Abrona, binnenkort de nieuwe eigenaar van het terrein, heeft eerder al een saneringsplan opgesteld dat nu ter beoordeling bij de provincie ligt. Na overdracht van het terrein laat Abrona de bodem schoonmaken om te voldoen aan de bodemeisen die voor woningbouw gelden. De hekken rondom het terrein blijven voorlopig staan. Dit om ongeoorloofd betreden en 'oneigenlijk gebruik' van het terrein te voorkomen. De hekken zijn slechts een aanvullende maatregel, betreden van het terrein vormt geen gevaar.

Na het rooien van bomen op het terrein constateerde een medewerker van de provincie onlangs dat er onbekend op asbest lijkend materiaal aan de oppervlakte was gekomen. Uit eerdere onderzoeken (in 2003, 2006 en 2007) is de aanwezigheid van asbest nooit gebleken. Na constatering van het verdachte materiaal. heeft de gemeente Soest als eigenaar van de grond direct voorzorgsmaatregelen genomen door het terrein af te sluiten met hekken en opnieuw een bodemonderzoek te laten uitvoeren.

Geschiedenis
De gemeente Soest is sinds 1972 eigenaar van het terrein, dat op grondgebied van de gemeente Zeist ligt. De gemeente kocht toen de voormalige zandafgraving om er sportvelden voor Soesterberg aan te leggen. Enkele jaren geleden zijn zorginstelling Abrona en de gemeente Soest een grondruil overeengekomen. De ruil gaf Soest de mogelijkheid een groter sportterrein te realiseren en geeft Abrona de gelegenheid om een geïntegreerde 'woon- en zorgwijk' te bouwen.

Onderdeel van de grondruil is een zogenaamde schoon-grond-verklaring, waarmee wordt aangetoond dat de grond niet (ernstig) vervuild is. Abrona heeft daarvoor in 2003 al bodemonderzoek laten uitvoeren. Daarbij werd geen vervuiling geconstateerd. In 2006 werd duidelijk dat op het terrein in de jaren '50 en '60 een kleine stortplaats aanwezig is geweest (800m², minder dan 5% van het totale terrein). Daarom is in 2006 en 2007 aanvullend onderzoek gedaan, ook in diepere grondlagen. Dat onderzoek liet wel vervuiling zien, maar weer geen asbest. De vondst van 'asbestverdacht' materiaal in april 2008 was dan ook onverwacht.

.