Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA wil boycot openingsceremonie Olympische Spelen handhaven (23/05/08)

Jong N-VA vindt dat minister De Gucht zich veel te gemakkelijk laat ompraten door de Chinese overheid. Na gesprekken met de Chinese ministers van Buitenlandse Zaken, Cultuur en Handel pleitte de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de openingsceremonie van de Olympische Spelen te laten bijwonen door de koning of een vertegenwoordiger. Volgens De Gucht zou een boycot fout zijn, omdat er stappen zijn gezet in de goede richting wat betreft de mensenrechten en de dialoog met de Dalai Lama.

Jong N-VA ontkent niet dat de Chinese overheid zich de voorbije weken wat soepeler heeft getoond. Het zou echter naïef zijn te stellen dat de mensenrechten in China nu beter worden gerespecteerd dan enkele maanden geleden. China heeft nog niet aangekondigd dat het zal stoppen met het onderdrukken van de Tibetaanse taal en cultuur of het vervolgen van Falun Gong-aanhangers; de persvrijheid wordt nog niet gewaarborgd; en politieke vrijheid is nog steeds een verre droom.

Voor Jong N-VA volstaat het niet dat de Chinese overheid bereid is te luisteren naar Westerse ministers. De N-VA jongeren willen concrete resultaten zien van de Chinese overheid. Tot zolang moeten de democratische landen blijven druk uitoefenen op het land om de nodige hervormingen te doen. Het sturen van het staatshoofd naar de openingsceremonie zou de indruk geven dat ons land genoegen neemt met enkele vrijblijvende theekransjes, zonder dat er ten gronde iets verandert aan de situatie. Jong N-VA wil dan ook dat de boycot gehandhaafd blijft.

Auteur:
Bas Luyten, algemeen voorzitter Jong N-VA
Lieven De Rouck, nationaal secretaris Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Bas Luyten
Telefoon: 0479 32 69 29
Fax: 02/217 35 10
E-post: sebastian.luyten@n-va.be
Url: www.jongnva.be