Gemeente Rotterdam

Voor de gemeenteraad van 22 mei 2008 diende Leefbaar Rotterdam een Interpellatieverzoek in voor de sluiting van de school Ibn Ghaldoun. Na diverse tweeminutendebatten vond deze raadsvergadering ook het debat plaats over het voorstel ruimtelijke besluiten voor de realisering van de Maasvlakte 2.

In memoriam
De voorzitter sprak een in memoriam uit ter nagedachtenis aan de heer H.G. Maronier en de heer mr.H.J.F. Heyman. De heer Maronier was lid van de gemeenteraad. Hij zat namens Leefbaar Rotterdam in de raad van 14 maart 2002 tot eind mei 2003. Van eind mei 2003 tot maart 2006 vormde hij een zelfstandige fractie. De heer Heyman was namens de VVD lid van de gemeenteraad van september 1958 tot september 1962.

Installatie nieuw raadslid, de heer Kuzu (PvdA) De heer T. Kuzu (PvdA) werd geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad. De heer Kuzu neemt zitting in de commissie voor Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie.

Interpellatie Sluiting school Ibn Ghaldoun, lobby en noodplan Leefbaar Rotterdam diende een interpellatieverzoek in. Zij vroegen het college zich te richten op de sluiting van de Ibn Ghaldoun. Daartoe diende ze een motie in. Er zijn namelijk al veel acties ondernomen die niet het gewenste effect hebben behaald. Ook worden nog steeds veel misstanden gesignaleerd en blijft de onderwijskwaliteit onder de norm. Omdat het college niet de bevoegdheid heeft om de school te sluiten is een lobby richting het Rijk gewenst. Ook verzoeken ze een noodplan op te stellen voor de leerlingen van deze school. Wethouder Geluk geeft aan dat de kwaliteit van onderwijs in Rotterdam belangrijk is. Hij geeft ook aan dat er een aanpassing van de wet nodig is om op basis van het criterium kwaliteit te beoordelen of een school gesloten moet worden. De raad is door het college direct op de hoogte gebracht van de resultaten uit het onderzoek van de onderwijsinspectie. De wethouder wil de school nog een kans geven en heeft per brief verzocht om een verbeterplan. Voor de zomer moeten er verbeteringen te zien zijn. De partijen vonden de huidige situatie onaanvaardbaar. De vrijheid van het onderwijs is namelijk niet onbegrensd. De partijen geven aan dat de lokale politiek meer invloed moet hebben op de kwaliteit van het onderwijs. De PvdA en GroenLinks wensen echter niet per direct de stekker eruit te trekken, maar willen de school nog een kans te geven. D66 gaf aan of er een inventarisatie is gemaakt van de achterstanden bij de kinderen en te kijken hoe die ingelopen kunnen worden. De PvdA verzocht het college in een motie om in gesprek te gaan met de minster over meer instrumenten voor de lokale overheid. Dit omdat goed onderwijs één van de belangrijkste ambities is van de gemeenteraad. De wethouder geeft aan meer invloed te willen hebben om scholen sancties op te kunnen leggen. Omdat de onderwijsinspectie recent en voor de eerste keer de school als zeer zwak beoordeeld heeft, vindt de wethouder Geluk het niet correct om de school geen laatste kans te geven. Ook vindt hij het te vroeg om ouders op te roepen kinderen niet naar die school te sturen. De wethouder zegde toe dat op 14 juli het college besluit of ze vertrouwen heeft in de aanpak van school. De motie van Leefbaar Rotterdam om alles in het werk te stellen zo snel mogelijk te sluiten wordt mede naar aanleiding van deze toezegging verworpen. De tweede motie wordt aangenomen. Drie leden stemden tegen. Een lid van Leefbaar Rotterdam en twee leden van GroenLinks.

Tweeminutendebat Toekennen subsidie aan de stichting Rotterdamse talenscholen
De commissie voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur sprak over de wens van stichting Rotterdamse talenscholen om buiten schooltijd en in de lijn van het brede school concept taalonderwijs aan de kinderen aan te bieden. De PvdA diende een motie in waarin het college werd verzocht om de komende 3 jaar de stichting te steunen met een bedrag van maximaal 100.000 euro per jaar voor deskundigheidsbevordering. Wethouder Geluk geeft aan dat de lijn van het college is dat Brede School-activiteiten door elke school zelf kunnen worden ingekocht. De school bepaalt waar behoefte aan is en wat er wordt ingekocht. De lijn is ook dat subsidies aan ondersteunende organisaties worden afgebouwd. Het initiatief staat daar haaks op. Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD, D66, CU-SGP stemden tegen de motie. De uitslag van de stemming werd 22 tegen 22 voor, omdat er 44 raadsleden aanwezig waren. Daarom wordt de motie opnieuw in stemming gebracht op de volgende raadsvergadering.

Tweeminutendebat Gehandicaptenbeleid
De SP diende een motie in die het college opdroeg beleid te ontwikkelen gericht op de emancipatie van ouderen en mensen met een beperking en binnen een half jaar met een uitvoeringsprogramma te komen. Dit naar aanleiding van de behandeling van de nota Rotterdammers met een beperking. Meedoen of erbij blijven, een doorkijkje vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) in de commissie voor Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie. Wethouder Kriens gaf aan dat de motie niets toevoegt aan het huidige beleid, omdat meerdere initiatieven, die in het kader van de WMO worden uitgevoerd, dit al ondersteunen. De SP zelf, CU-SGP, CDA, D66 stemden voor de motie. De motie werd verworpen.

Notitie Senioren in Rotterdam, meedoen en erbij blijven op de agenda De notitie geeft een totaalbeeld van wat er op dit moment op gemeentelijk gebied speelt in Rotterdam voor de doelgroep senioren. De kwaliteit van de rapportage werd door alle partijen goed gevonden. De VVD had geen vragen en is erg tevreden over hoe het college dit onderwerp vorm geeft. De CU-SGP hoopt dat persoongerichte trajecten om sociaal isolement te doorbreken worden geïntensiveerd. Ook moet er aandacht zijn voor de druk op de mantelzorg en hoe sociale samenhang in de wijk georganiseerd wordt. Leefbaar Rotterdam vroeg zich af hoe de allochtone ouderen bereikt worden. En of de relatie tussen de WMO en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) helder was. De SP vond het onderwerp zo belangrijk dat ze ervoor pleitte het te beleggen bij een portefeuillehouder. Nu is elke wethouder verantwoordelijk voor een stukje. D66 gaf aan beleid te missen voor de homosexuele ouderen. Daarnaast signaleerde de PvdA dat niet alle ouderen op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die ze bijvoorbeeld financieel kunnen benutten. Ook diende ze een motie in die het college verzocht een meetbare ambitie te formuleren om het aantal ouderen die in een sociaal isolement verkeren omlaag te brengen. Naast deze motie diende de PvdA samen met het CDA een motie in. Deze houdt in dat in overleg met ouderenorganisaties, regionale opleidingscentra, corporaties en dergelijke een campagne gestart moet worden om de digitale kloof bij ouderen te verminderen en de bekendheid van computercursussen te vergroten. CDA, CU-SGP, GroenLinks en PvdA wilden aandacht voor geestelijk verzorgers in ziekenhuizen en verzorgingshuizen en verzoekt het college om vraag en aanbod te onderzoeken. Wethouder Kriens gaf aan dat versnippering onder alle wethouder juist werkt. Iedereen voelt zich verantwoordelijk. Het onderwerp speelt een rol in alle portefeuilles. De overheid moet volgens haar niet leidend zijn om de aandacht rond zingevingsvragen te organiseren. Mantelzorgers kunnen hier een rol in spelen en inzicht geven in vraag en aanbod. Er is wel aandacht voor homosexuele ouderen. Er lopen diverse initiatieven, als de Roze rimpel. De wethouder zegde toe daar meer informatie over te verstrekken. Het percentage allochtone ouderen ligt rond de 10%. Ook op dat vlak lopen initiatieven. Na de beantwoording trok PvdA haar tweede motie in. Motie 1 is aanvaard. Motie drie is ook aanvaard. Leefbaar Rotterdam en VVD stemden voor.

Voorstel ruimtelijke besluiten voor de realisering van de Maasvlakte 2 Het voorstel met betrekking tot de ruimtelijke besluiten voor de realisering van de Maasvlakte 2 wordt behandeld. Er zijn twee onderwerpen die zeer nauw met het bestemmingsplan samenhangen. De effecten die dit plan zal hebben op de luchtkwaliteit en het monitoren en evalueren van de effecten van Maasvlakte 2. Aangegeven wordt dat de inspraak ertoe heeft geleid dat er veel draagvlak is voor de plannen. PvdA, CDA en D66 verzoeken daarom het college het gebruikte inspraakmodel als voorbeeld te stellen voor alle ruimtelijke projecten. Hiertoe diende zij een motie in. GroenLinks gaf aan trots te zijn op de regels die het mogelijk maken alle betrokken partijen mee te laten praten. Het eindresultaat is er beter van geworden. GroenLinks wil de Maasvlakte graag inzetten om met behulp van windturbines energie op te wekken. Het CDA kreeg signalen van partijen die hadden verwacht ook uitgenodigd te zijn. Is de wethouder daarvan op de hoogte? De VVD complimenteerde de wethouder en alle betrokken partijen met het proces en het resultaat. De VVD gaf aan niet blij te zijn met het optreden van Milieudefensie tijdens het proces. Ook D66 en CU-SGP deelde complimenten uit aan diegene die het proces hebben vormgegeven. Net als Leefbaar Rotterdam. GroenLinks vond en vindt de plannen te duur. Het geld had beter besteed kunnen worden. Ook het milieu lijdt eronder. Wethouder Harbers nam de complimenten in ontvangst, deelde complimenten uit aan alle betrokkenen en liet diverse mijlpalen de revue passeren. Harbers zegde de indieners van de motie toe om de leerpunten die het project heeft opgeleverd mee te nemen bij de uitvoering van andere projecten. De motie wordt daarom door de indieners ingetrokken. Hij geeft aan dat er erg zorgvuldig is gekeken naar de partijen die zijn uitgenodigd. Ook gaf hij aan dat het nog te vroeg is om te kunnen bepalen waar windturbines geplaatst kunnen worden. Er volgde een toezegging elke keer als er gemonitord en geëvalueerd wordt bekeken wordt wat de mogelijkheden zijn. Dit wordt bevestigd in een brief. De raad nam verschillende ruimtelijke besluiten ten behoeve van de realisering van de Maasvlakte 2. Enkel de SP stemde tegen.

Regeling van werkzaamheden
Ongeregeldheden 5 mei (Leefbaar Rotterdam)
Na afloop van het Bevrijdingsfestival vonden er ongeregeldheden plaats in de stad. Leefbaar Rotterdam vroeg zich onder andere af welke maatregelen er zijn genomen, hoeveel mensen er zijn opgepakt en nog worden gezocht en hoe herhaling voorkomen kan worden. De burgemeester zegde een brief toe waarin een overzicht wordt gegeven van alle acties die door de politie zijn ondernomen.

Jongeren in de bijstand (Leefbaar Rotterdam)
Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat Rotterdam de meeste jongeren in de bijstand heeft van Nederland. Dit staat volgens Leefbaar Rotterdam haaks op alle positieve berichtgeving vanuit het college. Welke maatregelen wil het college nemen om de bijstandsafhankelijkheid af te doen nemen? Wethouder Schrijer zegde toe een verdiepingsslag op de cijfers te sturen aan de Commissie voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur.

Homojongerenvereniging Apollo (PvdA)
Door renovatiewerkzaamheden aan de huidige ruimte aan de Van Oldebarneveldstraat verliest Apollo haar huidige ruimte. Wethouder Kaya zegde toe er alles aan te doen om voor een vervangende ruimte te zorgen.

Topappartementen voor topstudenten (D66)
Ook dit jaar maken Rotterdamse topstudenten aan de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse scholen kans op een topappartement. D66 is van mening dat ook MBOers ook topstudenten kunnen zijn. Wethouder Karakus gaf aan het doel van deze ludieke actie is om Rotterdam op de kaart te zetten als studentenstad. De actie met een looptijd van 4 jaar wordt gefinancierd door meerdere partijen. Natuurlijk wil Rotterdam ook de MBO-ers binden. Dit verdient echter een andere benadering dan het organiseren van een actie.

En verder heeft de raad...

- Voorbereidingsbesluiten genomen voor gronden gelegen aan de Duyvesteynhof, Burgemeester Baumannlaan-Baanweg, Schansweg, President Rooseveltweg en Burgemeester Baumannlaan.

- Besloten tot wijziging van de Bouwverordening Rotterdam 1993.
- De tarieven gehandicaptenparkeren toe te voegen aan de Legesverordening Rotterdam 2008.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?
De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel en per agendapunt worden bekeken.