Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 23 mei 2008 (23/05/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Jan Peumans stelde woensdag een Actuele Vraag over de luchthaven van Bierset. Afgelopen maandag vernam Jan via het Waalse dagblad La Meuse dat men in Bierset gestart was met de voorbereidende werken aan de verlenging van de startbaan. En dit terwijl er nog tal van juridische procedures lopen tegen die uitbreidingsplannen. Zo werden er bij de Raad van State procedures aangespannen door de omwonenden in Wallonië, door de gemeente Riemst, door inwoners van Riemst, door het Vlaams Gewest en zelfs door de gemeente Maastricht. De uitbreiding zou immers een forse toename van nachtelijke geluidsoverlast betekenen voor Zuid-Limburg. Minister Crevits antwoordde dat de Vlaamse Regering de procedure "krachtig zal verderzetten". De minister liet ook weten dat overwogen wordt om de aangevatte werken aan de startbaan te laten registreren, zodat er eventueel bijkomende stappen ondernomen kunnen worden. Ze benadrukte de gang van zaken en de houding van het Waals Gewest ten zeerste te betreuren. "De spelregels worden niet gevolgd". Jan Peumans reageert tevreden. Hij betreurt dat het zo ver moet komen dat de gewesten met elkaar moeten communiceren via de Raad van State, terwijl het anders kan. Dit is geen communautair aspect, maar een aspect van goed nabuurschap Het is in dit geval het Waalse Gewest dat de problemen veroorzaakt.

Dinsdag besprak de subcommissie Wapenhandel het vierde jaarlijks verslag en het negende halfjaarlijks verslag over de wapenhandel. Samen met andere collegas betreurde Piet De Bruyn het laattijdig karakter van beide rapporten. De sneer van minister Ceysens naar het Vlaams Vredesinstituut in haar antwoord over de late indiening van de rapporten, vond Piet ongepast. Hij herhaalde ook de vaststelling dat de dossiers inzake de wapenhandel bijzonder gevoelig blijven en steeds aanbotsen tegen de moeilijk te trekken grens tussen rechtszekerheid en economische belangen enerzijds en ethische overwegingen en principes anderzijds. In dat opzicht is het goed dat binnenkort in de Commissie zal gedebatteerd worden over een aantal voorstellen van decreet aangaande de wapenhandel. Piet was tevreden dat de minister aankondigde dat men tegen die bespreking ook zou kunnen beschikken over de resultaten van de vergelijkende studie die werd gemaakt met betrekking tot de geldende wetgeving in de ons omringende landen. Eveneens met de leden van de subcommissie Wapenhandel bracht Piet vrijdag een werkbezoek aan de douanediensten van de haven van Antwerpen. Ze bespraken er o.a. de strijd tegen de illegale wapenhandel en trokken in de namiddag de haven in om de fysieke verificatie van containers van nabij mee te maken.

Van 19 tot 26 mei verblijft Jan Loones in het buitenland, waar hij als eerste schepen van de gemeente Koksijde, onder meer bevoegd voor Internationale Samenwerking, een gemeentelijke delegatie leidt ter afsluiting van een stedenband met Albina-Galibi in Suriname. Jan pleit al lang voor een nauwere samenwerking tussen Vlaanderen en Suriname. Dit dringt zich des te meer op nu Suriname in 2004 het derde lid werd van de Nederlandse Taalunie (naast Nederland en Vlaanderen). Drie jaar geleden nam Jan reeds deel aan een opvolgingsmissie van diverse projecten van het VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Bijstand). Tijdens deze missie onderzocht hij zijdelings of er een stedenband tussen een Surinaamse gemeente en de Vlaamse gemeente Koksijde kon opgezet worden. Deze stedenband is nu een feit: Koksijde verbroedert met Albina-Galibi, gelegen aan de Marowijne, in het inheems-Indiaans gebied helemaal in het oosten van Suriname, waar op de ongerepte stranden de reuzenschildpadden hun Unesco-beschermd broedsel leggen. De stedenband wordt gesteund door de Vlaamse regering, in het bijzonder door minister Bourgeois, binnen het convenantenbeleid Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee wordt ook uitvoering gegeven aan de door het Vlaams parlement aangenomen resolutie in verband met nauwere samenwerking tussen Vlaanderen en Suriname.

Meer dan de helft van de werklozen in de Vlaamse Rand spreekt amper Nederlands. Dit blijkt uit het antwoord van minister Vandenbroucke op een schriftelijke vraag van Mark Demesmaeker. In het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn er 13.071 werklozen. Slechts 5.981 daarvan zijn Nederlandstaligen. De 7.090 anderen zijn Franstalig of anderstalig. Driekwart daarvan spreekt nauwelijks één woord Nederlands, zo blijkt uit de cijfers. Vorig jaar hebben maar 616 anderstalige werklozen in Halle-Vilvoorde een taalcursus gevolgd. Dat is minder dan 10 procent van de 7.070 anderstalige werklozen. Die lage respons is des te opvallender omdat de VDAB 864 anderstalige werklozen had gevraagd om zo"n taalcursus te volgen. De 248 gevallen die dat niet hebben gedaan, zijn nauwelijks gestraft. De VDAB zegt 10 dossiers voor sanctionering overgemaakt te hebben aan de RVA, die uiteindelijk maar 7 sancties heeft uitgesproken. Voor Mark is de conclusie duidelijk : de reden waarom zoveel anderstaligen werkloos zijn, is dat ze te weinig Nederlands kennen en ook onvoldoende bereid zijn het te leren. Bovendien toont dit lakse beleid nogmaals aan dat de arbeidsmarkt geregionaliseerd moet worden.

Dinsdag ondervroeg Kris Van Dijck minister Keulen over de gemeentesecretarissen. Zowel door de steeds complexer wordende administratie als door het nieuwe gemeentedecreet, is niet alleen het takenpakket, maar zijn ook de verantwoordelijkheden van de gemeentesecretarissen toegenomen. Volgens Kris staat evenwel de verloning van deze topambtenaren niet in verhouding met hun takenpakket. Een verhoging ervan dringt zich op, temeer het in kleine gemeenten niet uitgesloten is dat er bepaalde ambtenaren een hogere verloning krijgen dan de gemeentesecretaris. Minister Keulen is zich ten zeerste bewust van de problematiek. Het leidt er zelfs toe dat sommige gemeenten geen bekwame geïnteresseerden vinden voor openstaande vacatures. Op korte termijn zal de Vlaamse regering, in overleg met de betrokkenen, werkgevers en vakorganisaties, ruim aandacht besteden aan deze problematiek om te komen tot een effectieve aanpassing. Een salarisverhoging zou dan kunnen ingaan vanaf 1 januari 2009, eventueel gefaseerd. Kris is blij met dit duidelijke antwoord en kijkt met belangstelling uit naar het resultaat van het lopende overleg.

Vlaanderen doet het weliswaar beter dan Brussel en Wallonië maar slaagt er niet in gelijke tred te houden met de omliggende regios. Gino De Craemer interpelleerde minister-president Peeters en vroeg hoe die Vlaanderen opnieuw een economische topregio op internationaal vlak wil laten worden. De minister-president stelde maximaal te willen inzetten op de inactieven in Vlaanderen. Dat is niet alleen economisch zeer waardevol, maar ook op het vlak van integratie, maatschappelijke aanpak en inburgering. Verder moeten ook grote inspanningen geleverd worden om de mobiliteit tussen de verschillende gewesten te bevorderen. Hij bevestigde verder dat ViA moet gedepolitiseerd worden en stelde dat het een project van lange termijn is. Volgens Gino moeten we niet alleen werken aan onze zwaktes maar ook focussen op het verstevigen van de economische sterke punten. Het accent moet daarbij liggen op het invullen van de talloze vacatures, het verlagen van de arbeidslasten alsook het optimaliseren van het ondernemingsklimaat en het stimuleren van de ondernemingszin. Vooral stabiliteit kan de economie namelijk vooruit helpen. Pas daarna komen Wallonië en Brussel, en pas dan kunnen we spreken over economische migratie.

In antwoord op een schriftelijke vraag ontving Helga Stevens een antwoord van Vlaams minister Vanackere omtrent assistentiehonden voor personen met een motorische handicap, voor personen met een cerebrale visuele inperking, gehoorhonden en honden die epilepsie-aanvallen signaleren. Het probleem is dat de kostprijs voor de opleiding van deze honden zeer hoog is, net als bij blindengeleidehonden. Voor deze laatsten is er gedeeltelijke terugbetaling voorzien via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Voor de voormelde assistentiehonden is dat echter niet het geval. De Vlaamse minister voor Welzijn erkent de problematiek. Terwijl de tussenkomt voor blindegeleidehanden zo"n 12.000 euro bedraagt, zijn de andere types assistentiehonden niet vermeld in de refertelijst. De minister ziet dit ook niet op korte termijn realiseerbaar maar verwijst door naar de Bijzondere Bijstandscommissie die kan adviseren toch een tegemoetkoming te verlenen. De minister verwijst ook naar een studie uit 2004 van het Kennis- en Ondersteuningscentrum (KOC) rond assistentiehonden die blijkbaar geen vervolg heeft gekregen, behalve de uitwerking van een keuzewijzer om aan te geven wanneer dergelijke hond voor persoon in kwestie een oplossing kan zijn. Helga Stevens zal er bij de minister op aandringen dat op basis van deze studie bekeken wordt onder welke voorwaarden (handicap aanvrager, kwaliteitsnormen hondenopleiding,...) een tussenkomst voorzien kan worden via de refertelijst, zodat niet telkens via de omslachtige uitzonderingsprocedure een tegemoetkoming aangevraagd moet worden.

Kamer

Als auteur en hoofdindiener van het wetsvoorstel over de invoering van een algemeen rookverbod, was Sarah Smeyers uitermate geïnteresseerd in de evaluatie van de bestaande rookwetgeving in de horeca. Die werd afgelopen dinsdag gepresenteerd in de commissie Volksgezondheid. De FOD Volksgezondheid gaf de commissie één overduidelijk advies mee: zorg voor de invoering van een algemeen rookverbod. De reacties van de meeste politieke partijen op dit advies waren positief en ook de media berichtten afgelopen week over het toenemende draagvlak voor zon algemeen rookverbod. Als initiatiefnemer van het wetsvoorstel ziet Sarah hoe haar argumenten een gezonde leefomgeving voor alle horecabezoekers en personeel én een duidelijke regelgeving zonder discriminaties steeds meer aan draagkracht winnen. Het wordt stilaan duidelijk: een algemeen rookverbod is geen verre toekomstmuziek meer!

Onlangs werden in het Belgisch Staatsblad de namen bevestigd van de artsen-scheidsrechters. Een arts-scheidsrechter beslist over medische geschillen die ontstaan tussen de behandelende geneesheer van een werknemer en de controlearts van een werkgever. Uit de opgestelde lijst in het Belgisch Staatsblad blijkt dat dr. Jean-Marie Delhez, een Franstalige arts, niet enkel en alleen bevoegd is voor de arrondissementen Luik en Verviers maar tevens voor de Vlaamse gemeente Voeren. Uit de lijst blijkt eveneens dat dr. Paul Goossens, een Brusselse arts, bevoegd is in zowel Vlaams- als Waals-Brabant. Jan Jambon kaartte deze problematiek aan in de commissie Sociale Zaken en vroeg aan Minister Joëlle Milquet of dit alles niet in strijd is met de grondwettelijke indeling in taalgebieden en Gewesten. De minister antwoordde dat er volgens het KB van 11 juli 2001 met betrekking tot de controlegeneesheren en de arbitrerende geneesheren geen exclusieve territoriale bevoegdheid bestaat voor een bepaalde provincie, arrondissement of Gewest. Elke geneesheer die op de lijst wordt opgenomen kan een gebied aanduiden waarin hij of zij wil opereren. Volgens de minister is er dus géén probleem. Jan is het daar echter niet mee eens want zo kan een werkgever een Franstalige controlearts sturen naar een Nederlandstalige werknemer. In medische zaken is het gebruik van de moedertaal onontbeerlijk. Het zou beter zijn dat de werknemer de taal van de controlearts kiest en niet de werkgever, zeker indien er een conflict is tussen beide partijen. Volgens de minister zijn er op dat vlak nog géén klachten geweest. Jan gaat het dossier op de voet volgen en zal alle klachten onmiddellijk overmaken aan de diensten van de minister.

De jaarlijkse rush naar de accountants komt er weer aan. De voorbije jaren kregen de kantoren die gebruik maakten van tax on web telkens uitstel tot 31 oktober voor hun belastingsaangifte. Omdat dit uitstel elk jaar opnieuw per ministeriële omzendbrief verleend werd, werden accountants steeds in de onzekerheid gelaten of zij opnieuw van dit broodnodig uitstel gebruik konden maken. Bovendien houdt deze gedeeltelijke toekenning van uitstel een discriminatie in naar de belastingplichtigen die zelf hun aangifte doen via tax on web. Peter Luykx diende daarom een wetsvoorstel in om de deadline van personen- en vennootschapsbelasting voor eens en altijd vast te leggen op 31 oktober. Dit wetsvoorstel moet de accountants de kans bieden om hun werk beter te spreiden en degelijk af te werken.

Kamerlid Els De Rammelaere ondervroeg minister van Justitie Jo Vandeurzen over de vrijlating van verdachten in afwachting van hun proces. De aanleiding hiervoor was de vrijlating van Fabrice Laurent, die in februari 2007 zijn vrouw om het leven bracht, en daarna probeerde zijn twee kinderen te vermoorden. Laurent werd echter begin maart onvoorwaardelijk vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De slachtoffers en de ouders van de vermoorde echtgenote werden daar pas twee dagen later van op de hoogte gebracht. Minister Vandeurzen benadrukte dat de slachtoffers voldoende werden opgevangen door de dienst slachtofferonthaal, maar dat door omstandigheden de dienst met vertraging op de hoogte werd gesteld. Het Openbaar Ministerie had schriftelijk het behoud van de voorlopige hechtenis gevraagd, maar het hof oordeelde dat voor de openbare veiligheid een absoluut behoud van de voorlopige hechtenis niet nodig was. Het openbaar ministerie tekende hier evenwel beroep tegen aan.

De Lente van het Leefmilieu, het antwoord van minister Magnette (PS) op de grote uitdagingen van ons land op het vlak van klimaat en duurzaamheid, krijgt steeds meer vorm. Flor Van Noppen stelt echter met verbazing vast dat voor kernenergie blijkbaar geen rol is weggelegd in de plannen van de minister. Kernenergie is nochtans nagenoeg CO2-neutraal en met 57% veruit onze belangrijkste bron van elektriciteit. Kernenergie zou dus een belangrijke rol kunnen spelen in het realiseren van de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen en in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Hoe België deze engagementen kan invullen tegen een voor de consument aanvaardbare prijs, zonder de belangrijkste energiebron van het moment, is voor Flor een raadsel. Het valt te betwijfelen dat Magnette volgende week in de commissie Bedrijfsleven een afdoend antwoord heeft op deze pertinente vraag.

Senaat

Donderdag legde Louis Ide in de plenaire vergadering van de Senaat minister Laurette Onkelinx op de rooster. Zij had namelijk een schriftelijke vraag met een stevige portie arrogantie beantwoord. Het kwam erop neer dat ze zelf niet meer wist dat ze enkele maanden terug compleet foute cijfers verspreidde over het aantal keizersnedes. Gevraagd naar de reden van deze stijging, haalde ze in haar antwoord uit naar het medische vakblad De Huisarts, en dus onrechtstreeks ook naar Louis. Deze liet dit niet gebeuren en eiste met een mondelinge vraag excuses van de minister ten aanzien van De Huisarts. Minister Onkelinx stelde dat ze de opeenvolging van misverstanden betreurde. Ze haalde ook nog even aan dat dit alles gebeurde in een context waarin de heer Ide heel veel vragen stelde naar regionale cijfers Louis aanvaardde deze excuses, speelde ze door naar De Huisarts en drukte Onkelinx op het hart dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be