Gemeente Dordrecht

Persbericht

Onderzoek drie inspecties:
Dordtse Detentieboot voldoet aan alle eisen brandveiligheid

De Dordtse detentieboot voldoet als enige van 25 onderzochte detentie-inrichtingen aan alle eisen van brandveiligheid. Het onderzoek werd uitgevoerd door drie Inspecties van VROM, BIZA en SOZA.

Naar aanleiding van de Schipholbrand in 2005 hebben de Arbeidsinspectie (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de VROM-inspectie (ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) een onderzoek ingesteld naar de brandveiligheid in detentie-inrichtingen. Uit een vergelijking met 24 andere inrichtingen blijkt dat de Dordtse detentieboot op de eerste plaats staat.

Lange voorbereiding
Burgemeester R.J.G. Bandell, die de portefeuille openbare orde en veiligheid beheert, heeft met tevredenheid kennis genomen van het rapport: ' Dordrecht heeft geëist dat aan alle voorwaarden werd voldaan, voordat de vergunningen werden verleend. Daardoor duurde de voorbereiding aanzienlijk langer dan aanvankelijk was voorzien. Het vele overleg vooraf met onder meer Brandweer en Bouwen en Wonen en andere disciplines, het toezicht en de controles hebben er toe geleid dat de Bibby Kalmar nu de eerste plaats inneemt op de ranglijst.'

Rapport
In het omvangrijke rapport is onder meer te lezen dat alleen bij de detentieboot in Dordrecht de compartimentering voldoet aan de bouwvergunning en het Bouwbesluit 2003. De aanwezigheid van de sprinklerinstallatie wordt geprezen. De detentieboot scoorde maar liefst 98 punten, terwijl het gemiddelde voor tijdelijke inrichtingen op 81 uitkwam. Dat de boot geen 100 punten heeft, ligt kennelijk aan enkele onzorgvuldigheden op papier: in de praktijk voldoet de inrichting op alle onderzochte voorschriften op het gebied van brandveilig gebruik.