Ministerie van Financiën

Moties AO Corporate Governance van 23 april 2008

empty

Brief | 23-05-2008 | nr FM08-1053

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: FM 2008-1053 U

Onderwerp: AO Corporate Governance van 23 april 2008: Moties 13,14,15 en 17

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van uw brief van 25 april 2008 omtrent de wijze waarop het kabinet de moties Omtzigt/Weekers1 en Omtzigt/Kalma2 zal uitvoeren, kan ik u als volgt berichten.

In de motie Omtzigt/Weekers wordt het kabinet gevraagd om op zeer korte termijn de aanbevelingen van de commissie Frijns op het gebied van de vaststelling van het beloningsbeleid, vergoedingen bij ontslag en change of control en op het gebied van diversiteit, aan te wijzen als officieel na te leven gedragscode voor vennootschappen.

In de motie Omtzigt/Kalma wordt het kabinet gevraagd voor het eind van het zomerreces aan te geven welk onderscheid tussen groepen van aandeelhouders ten aanzien van de hun toekomende ("belonings")rechten reeds kan worden gemaakt op grond van de huidige wetgeving en jurisprudentie en tevens nadere voorstellen te doen met betrekking tot de beloning van trouwe aandeelhouders.

Recentelijk hebben VNO-NCW, NCD, VEUO, Eumedion, VEB en NYSE Euronext de Monitoring Commissie verzocht om de Code aan de actualiteit aan te passen. Daarbij is tevens verzocht om de eerdere aanbevelingen van de Monitoring Commissie, waaronder op het terrein van bezoldiging, vergoeding bij ontslag en diversiteit te betrekken. Ook FNV en CNV hebben een verzoek tot actualisering aan de Monitoring Commissie gericht. De Monitoring Commissie heeft aangegeven aan de verzoeken te willen voldoen en zal op 4 juni een openbare consultatie starten tot aanpassing van de Code. Het kabinet begrijpt de voorkeur van de marktpartijen tot aanpassing van de Code door de Monitoring Commissie. Hiermee wordt weliswaar een op onderdelen andere procedurele weg gekozen dan verwoord in de motie Omtzigt/Weekers, maar dit maakt het mogelijk om nog dit jaar te komen tot een aangepaste Code. Deze procedure is bovendien in lijn met de strekking van de moties Weekers/Omzigt 3 om op vergelijkbare wijze het werk van de Monitoring Commissie in de komende jaren te continueren.

Het kabinet heeft daarom de moties Omtzigt/Weekers en Omtzigt/Kalma, en de overige aangenomen moties betreffende de Code, bij de Monitoring Commissie onder de aandacht gebracht. Dit betreft ook de motie van Kalma c.s.4 betreffende het verzoek om de binnen de Kamer levende wens om streefcijfers een plaats in de Code te geven over te brengen aan de Monitoring Commissie.

Ten aanzien van de motie Weekers/Omtzigt om op vergelijkbare wijze het werk van de Monitoring Commissie in de komende jaren te continueren, is verder relevant dat de benoemingstermijn van de voorzitter en leden van de huidige Monitoring Commissie eind december 2008 eindigt. Ruim voor dat moment zal het kabinet een besluit nemen over de wijze waarop het werk van de huidige Monitoring Commissie kan worden gecontinueerd, bijvoorbeeld door een nieuwe Monitoring Commissie te benoemen. Ik zal u daar op dat moment nader over informeren.

Met betrekking tot de motie Omtzigt/Kalma kan verder worden opgemerkt dat ik tijdens het VAO heb aangegeven bereid te zijn nader te analyseren welk onderscheid tussen groepen van aandeelhouders ten aanzien van de hun toekomende rechten de huidige regelgeving al dan niet toestaat. Ik verwacht u hierover voor het eind van het zomerreces te kunnen berichten. Hierbij zal ik het concept van lange termijn aandeelhouderschap nader analyseren en ingaan op de mogelijkheden die de huidige wetgeving en rechtspraak al bieden om trouwe aandeelhouders extra te belonen. Ook zal, waar nodig, buitenlandse regelgeving in ogenschouw worden genomen. Op basis van deze analyse zal worden bezien of het opportuun is om verdere voorstellen te doen voor maatregelen met betrekking tot het belonen van trouwe aandeelhouders.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos


1: Motie van de leden Omtzigt en Weekers met betrekking tot de aanbevelingen van de Commissie Frijns (Kamerstukken II 2007/08, 31 083, nr. 14).
2: Motie van de leden Omtzigt en Kalma met betrekking tot de beloning van trouwe aandeelhouders (Kamerstukken II 2007/08, 31 083, nr. 15).
3: Motie van de leden Weekers/Omtzigt met betrekking tot de continuering van het werk van de Monitoring Commissie (Kamerstukken II 2007/08, 31 083, nr. 13).
4: Motie van de leden Kalma c.s. met betrekking tot streefcijfers ten behoeve van de participatie van vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen (Kamerstukken II 2007/08, 31 083, nr. 17).

Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer