Time : 15:49:40
Date : 23 May 2008
Sender Name: essenscia

Londenprotocol maakt weg vrij voor goedkoper Europees octrooi

Essenscia zeer tevreden met ratificatie van Londenprotocol door ministerraad

Brussel, 23 mei 2008 - De federale regering heeft vanmorgen het voorstel goedgekeurd om het protocol van Londen door België te laten ratificeren. Met dit voorstel, dat nog door het parlement dient te worden bekrachtigd, worden Europese octrooien aanzienlijk goedkoper. Volgens berekeningen van essenscia, de federatie van de chemische industrie en van life sciences, zouden de kosten voor vertalingen met 30 tot 40% kunnen dalen. essenscia deelde onlangs nog mee dat de O&O-uitgaven in de chemie en life sciences vorig jaar een recordbedrag van 2,32 miljard euro bereikten en is dan ook zeer tevreden met deze belangrijke beslissing waarvoor zij samen met het VBO en BusinessEurope sterk heeft geijverd.

De octrooibescherming in de Europese Unie is geregeld door twee systemen: de nationale octrooistelsels en het Europese octrooistelsel. Het Europees Octrooibureau (EOB) reikt Europese octrooien uit op basis van een gecentraliseerde en gestandaardiseerde procedure. Het voordeel is dat één procedure volstaat om een octrooibescherming te genieten in de 31 staten die lid zijn bij het EOB. Een Europees octrooi wordt in de lidstaten beschouwd als een nationaal octrooi, mits het door de aanvrager in de betreffende lidstaat wordt geregistreerd. Het nadeel was tot nu toe dat men een vertaling moest maken van het octrooidossier in de taal van elk land waar men bescherming wou genieten. Dit bracht een aanzienlijke meerkost met zich mee. De gemiddelde vertaalkost in een andere taal bedraagt 1.400 euro. Wenst men bescherming in de 31 landen, dan moet men het dossier in 22 talen vertalen, wat tot een kost van 31.800 euro leidt.

"Uit een vergelijking van de kosten en taksen voor het verkrijgen van octrooien in de EU, de Verenigde Staten en Japan, blijkt dat de kosten van het huidige Europese octrooi 3 tot 5 maal hoger zijn dan die van Japanse en Amerikaanse octrooien. Dit heeft een belemmerend effect op de innovatie in de Europese Unie", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

Het protocol van Londen voorziet in een belangrijke vereenvoudiging in de talenregeling bij het bekomen van een octrooibescherming in verschillende landen. In elk land dat Engels, Frans of Duits als officiële taal heeft, hoeft de aanvrager niet meer in de vertaling van het octrooidossier te voorzien. In de andere landen hoeft de titularis evenmin in een vertaling te voorzien, als het Europees octrooi verleend werd in een van de talen van het EOB, gekozen door die lidstaat.

Het protocol van Londen is een optioneel protocol bij het Europees Octrooiverdrag: 8 landen (waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) moeten het ratificeren. Nu Frankrijk het protocol heeft geratificeerd is het ook daadwerkelijk in werking getreden.

Yves Verschueren: "De inwerkingtreding van het protocol van Londen is een positieve evolutie en geeft een nieuw elan aan de discussie binnen de Europese Unie over de mogelijkheid van het gemeenschapsoctrooi. Een van de struikelblokken voor het gemeenschapsoctrooi is immers de talenkwestie. De hoge kost van het Europees octrooi plaatste tot nu toe een hypotheek op de innovatie binnen Europa. Het goedkopere Europese octrooi komt nu binnen handbereik van alle Europese ondernemingen. Voor de chemie en life sciences is het Londenprotocol van cruciaal belang omdat onze sector goed is voor 45% van de O&O-investeringen van de ganse industrie in België. De miljoenen euro's die op deze manier worden bespaard, kunnen nu geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling."

De tekst van het protocol van Londen kan u vinden op: http://www.epo.org/patents/law/legislative-initiatives/london-agreeme nt.html

Meer info:
Frank Beckx, woordvoerder essenscia,
tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be. Om onze persberichten automatisch te ontvangen kunt u zich inschrijven op onze site (onder actualiteit en pers).
Improving everyone's quality of life - essenscia vertegenwoordigt de ondernemingen van de chemische industrie en van life sciences. Met de ondernemingen en de 94.000 personen die er werken verbindt essenscia zich ertoe om de levenskwaliteit van iedereen te verbeteren.

URL: http://www.essenscia.be