Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

500e organisatie compenseert CO2-uitstoot
Klanten van transavia.com
vliegen klimaatneutraal

Utrecht, 23 mei 2008 - Transavia.com is de 500e organisatie die Climate Neutral Group inschakelt voor begeleiding bij het verkleinen van de CO2- voetafdruk. Climate Neutral Group is marktleider op het gebied van klimaatcompensatie in de Benelux. Transavia.com wil de eigen CO2- voetafdruk op diverse manieren verkleinen. Onder meer biedt de vliegmaatschappij haar klanten de mogelijkheid de CO2-uitstoot als gevolg van een vliegreis online te compenseren. Dit gebeurt via de aankoop van CO2-credits van onder andere een compostproject in Egypte. Het project is gecertificeerd volgens de internationaal geaccepteerde CDM-standaard.

Transavia.com gaat daarnaast ook de eigen CO2-uitstoot compenseren. Het gaat daarbij om alle dienstreizen en de emissie van de eigen organisatie waaronder gas, elektra en het woon-werkverkeer van alle medewerkers. Hiermee bouwt transavia.com vrijwillig een financiële prikkel in die de eigen organisatie moet aanzetten tot CO2-reductie via verduurzaming. Immers: wanneer transavia.com haar eigen CO2-voetafdruk verkleint, heeft dat meteen tot gevolg dat er minder gecompenseerd hoeft te worden. Climate Neutral Group zal transavia.com hierover gaan adviseren.

Bijzonder compostproject
Compensatie vindt plaats via credits van onder meer een Egyptische landbouworganisatie, Libra. Hier vindt een compostproject plaats, in een samenwerking tussen een Nederlandse en Egyptische onderneming (Soil and More International en Libra Sekem Holding). Het compostproject is gericht op het composteren van organisch afval met behulp van o.a. mechanische toevoeging van zuurstof. Hiermee wordt methaan-emissie voorkomen. De uitstoot van methaan is net als CO2-uitstoot een belangrijke oorzaak van het klimaatprobleem.

Goed voor milieu en lokale economie
Het compostproject heeft belangrijke lokale economische en milieuvoordelen. Zo verbetert de bodemvruchtbaarheid, kan de grond 70% meer water vasthouden en zal het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen afnemen. Daarnaast

PERSBERICHT
worden de landbouwopbrengsten vergroot. Circa 100 medewerkers verdienen er hun boterham mee.

Duurzaam beleid
Het biologische boerenbedrijf Libra maakt deel uit van de Sekem Groep. De Sekem Groep heeft een uitgebreid beleid op het gebied van duurzaamheid. Onderdeel van dit beleid is dat de winsten deels worden geïnvesteerd in scholen, kinderopvang, training voor boeren, voorzieningen voor gehandicapten en medische voorzieningen. Sekem is daarvoor beloond met the Right Livelihood Award (Alternatieve Nobel Prijs) en is gekozen als een van de hoogwaardige sociale ondernemers door de World Economic Forum's Schwad Foundation.

Klimaatneutraal worden
Bedrijven en particulieren kunnen Climate Neutral Group inschakelen om klimaatneutraal te worden. Dat gebeurt door eerst de CO2-voetafdruk te berekenen. Vervolgens wordt advies gegeven over het verminderen van het energiegebruik en over verduurzaming. Het restant wordt gecompenseerd via investeringen in projecten voor duurzame energie.

Over Climate Neutral Group
De missie van Climate Neutral Group is om klimaatverandering tegen te gaan door organisaties en particulieren te helpen om klimaatneutraal te worden. Dit gebeurt via reductie, verduurzaming en compensatie van CO2. Climate Neutral Group is opgericht in 2002, pionier op dit terrein en marktleider in de Benelux. De CO2-projecten van Climate Neutral Group voldoen aan de strengste internationale criteria. Klanten van Climate Neutral Group zijn onder andere de Nederlandse Rijksoverheid, PriceWaterhouseCoopers, ING Group, Cordaid en TNT. Climate Neutral Group is ook de organisatie achter GreenSeat (www.greenseat.com).

Noot voor de redactie,