Macaw-medewerker Antoni Dol schrijft 'Handboek XAML', specifiek voor designers van applicaties en websites

Eerste boek dat in het Nederlands uitleg geeft over XAML

Macaw-medewerker en Senior Designer Antoni Dol heeft een handboek geschreven over XAML. XAML staat voor eXtensible Application Markup Language en is de nieuwe taal voor het programmeren van gebruikersinterfaces voor Windows-applicaties, Silverlight-browserapplicaties en applicaties voor Windows Mobile en mobiele telefoons van Nokia. Wat HTML is voor websites, is XAML voor dit soort applicaties. Het eerste exemplaar van het boek is gisteren uitgereikt tijdens de Microsoft Mix Essentials aan Martin Tirion, User Experience Evangelist van Microsoft Nederland. Microsoft DevDays is het jaarlijkse evenement voor professionele softwareontwikkelaars en architecten in Nederland. Mix Essentials wordt tijdens de DevDays gehouden en is speciaal voor designers.

Het 'Handboek XAML' is het eerste boek dat in het Nederlands uitleg geeft over hoe ontwerpers van gebruikersinterfaces XAML kunnen toepassen bij het vormgeven van schermen voor Windows Vista programma's en Silverlight browserapplicaties. Sinds 2006 werkt Antoni met Windows Presentation Foundation (WPF) en XAML en sinds dit jaar is daar Silverlight bijgekomen. Informatie die hij voor de uitvoering van zijn WPF en XAML projecten nodig had, haalde hij uit boeken die door programmeurs waren geschreven, maar vanwege het jargon voor een designer moeilijk te begrijpen waren. Dit was voor Antoni de aanleiding om zijn ervaring en kennis te bundelen in een handboek dat zich specifiek richt op designers, in de taal die zij begrijpen en met onderwerpen en illustraties die hen aanspreken.

XAML is dé mark-uptaal voor applicaties op basis van Windows Presentation Foundation (WPF), onderdeel van het .NET 3.x-platform, waarmee interfaces voor Windows Vista en browserapplicaties in Silverlight geprogrammeerd worden. Beide zijn bedoeld om gebruikersinterfaces te maken die de User Experience veel beter ondersteunen dan Windows- en browserapplicaties tot nu toe hebben gedaan. Het Handboek XAML is een compleet en een helder naslagwerk van de uitgebreide mogelijkheden van XAML en WPF. Antoni Dol behandelt onder andere:


* Kleur en brushes

* Tekst, fonts en typografie

* Document lay-out

* Shapes en geometry

* UI Controls

* Screen lay-out

* Styles

* Templates

* Resources

* Skins en themes

* Transformaties, animatie en 3D

* Bitmap effects

Bijzonderheden:
Uitgever: Van Duuren Media
ISBN (EAN): 978-90-5940-350-5 (9789059403505)
Aantal pagina's: 384
Prijs: ¤ 37,90

Antoni Dol is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie als illustrator en studeerde reclame op de Kunstacademie van Rotterdam. Vanaf 1996 werkt hij als designer bij Macaw. Hij kreeg een Creative Excellence Award in de Web Page Awards in 2001. In 2005 werd het intranet van NedTrain, waarvoor Antoni het design heeft gemaakt, door Usability expert Jakob Nielsen uitgeroepen tot één van de 10 beste intranetten van de wereld. En onlangs won Antoni de tweede prijs in de Microsoft Expression Designers Contest met een Silverlight website. Antoni schrijft verder artikelen voor interne en externe publicaties van Macaw en voor het Software Development Network.


Bestellen:

Handboek XAML / druk 1
Handboek XAML / druk 1
Dol, A.



Over Macaw
Macaw is Nederlands grootste, uitsluitend op Microsoft gespecialiseerde IT-dienstverlener en bouwt sinds 1994 complexe webapplicaties voor klanten als de Goudse Verzekeringen, Univé Verzekeringen, HEMA, gemeente Den Haag, Sara Lee International, Hogeschool Utrecht, Akzo Nobel en Holland Casino. Macaw richt zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling van e-commerce sites en intranet applicaties. Naast het bouwen, beheren en hosten van webapplicaties biedt Macaw ook diensten aan op het gebied van ontwikkelstraten, applicatie ontwikkeling en integratie, Business Intelligence en CRM. Sinds de oprichting is Macaw een winstgevende organisatie waar ruim 175 professionals werkzaam zijn.

Noot voor de redactie,