Ingezonden persbericht

Eerste Z@ppelin-bibliotheek open in Zambia

De eerste kinderbibliotheek waar Z@ppelin, Mercis Publishing en Stichting Biblionef dit jaar geld voor inzamelen is deze week in Zambia geopend. In één van de armste gebieden nabij de hoofdstad Lusaka werd samen met de lokale bevolking een gebouw opgeknapt en ingericht. De meer dan 2000 boeken, deels in Engels, deels in dialect, bieden informatie en educatie en vormden voor een groot deel van de kinderen een eerste kennismaking met een boek.

Hiermee is het eerste resultaat van de actie zichtbaar. De komende maanden volgen meer bibliotheken. Netmanager Cathy Spierenburg vanuit Zambia: "In een paar dagen tijd onderging de ruimte een metamorfose en stond er een professionele bibliotheek. Een training on the job maakt het mogelijk de bieb zelf te runnen. De betrokkenheid van de community was overweldigend. Hierdoor wordt de continuïteit gegarandeerd. Bij de opening waren meer dan 700 ouders en kinderen aanwezig die actief gebruik gaan maken van 'Thandiwe's Library'. De bibliotheek is genoemd naar Thandiwe die in december 2007 de door Kids Rights Internationale Vredesprijs ontving uit handen van Bob Geldof.

Een deel van de kinderen die onder primitieve omstandigheden leven, ontvangen geen onderwijs. De kinderen uit Jackup die wel naar school gaan, doen dat maximaal 2 uur per dag, zodat er drie maal per dag verschillende groepen gebruik kunnen maken van de lessen. Zeker in de winter kan het er zeer koud zijn. Voor de kinderen naar school gaan hebben ze vaak al een kilometer moeten lopen om water te halen voor hun familie. Eén tot twee uur lopen naar school is onderdeel van de dagelijkse routine. De bibliotheek maakte dan ook zeer veel indruk en het thuis kunnen lezen werd als een grote luxe ervaren.



Ingezonden persbericht