Ingezonden persbericht

Den Haag, 23 mei 2008

Automobilist niet laten opdraaien voor cultureel erfgoed

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wil de opcenten op de motorrijtuigenbelasting verhogen met 3 punten. Omgerekend betekent dit dat de motorrijtuigenbelasting 7,50 tot 35 euro per jaar omhoog gaat. De regionale werkgeversorganisatie VNO-NCW West wil zich uitsluitend neerleggen bij deze verhoging als alle extra inkomsten volledig ten goede komen aan het oplossen van de bereikbaarheidscrisis in de regio. Daar ziet het niet naar uit.

"Ik ben verheugd dat de provincie iets doet aan de bereikbaarheid, maar weiger akkoord te gaan met haar voornemen om een kwart van de opbrengsten uit de opcentenverhoging te besteden aan groen en cultuur", zegt Uri Coronel, voorzitter VNO-NCW Noord-Holland. "De automobilist mag weer betalen voor zaken die ook niet-automobilisten aangaan. Laten ze die zaken maar op een andere manier financieren." Coronel heeft dit standpunt van het bedrijfsleven duidelijk gemaakt aan Provinciale Staten

Het provinciale wegennet en het openbaar vervoer hebben een forse kwaliteitsverbetering hard nodig. Investeringen in de Westfrisiaweg (Alkmaar-Hoorn-Enkhuizen), de A8-A9 (Zaandam-Heemskerk) en de uitbreiding van de Zuidtangent mogen niet uitblijven. De opcenten leveren een totaalbedrag van 687 miljoen euro op. Coronel: "Een substantieel bedrag waarmee we goede verbeteringen in de infrastructuur kunnen realiseren. Dat is broodnodig, gezien de bereikbaarheidscrisis waarin deze regio zich bevindt."