Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 160 SJT
Datum: 23 april 2008

Fryslân wil concessies veerdiensten
Waddeneilanden overnemen van het Rijk

De provincie Fryslân wil de verantwoordelijkheid voor het personenvervoer (de veerdiensten) van en naar de Friese Waddeneilanden overnemen van het Rijk. Op dit moment is de rijksoverheid verantwoordelijk voor deze veerdiensten.

Aanleiding voor de provincie Fryslân om concessieverlener en beheerder te willen worden is de nieuwe concessiewetgeving waar staatssecretaris Huizinga mee bezig is. Op dit moment is er nog geen sprake van concessies voor deze veerdiensten, maar wordt een Openbaar Dienstcontract tussen de reders Wagenborg en Doeksen, de eilanden en het Rijk afgesloten.
De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer aangegeven dat zij het personenvervoer van en naar de Waddeneilanden in een concessiesystematiek wil onderbrengen.

Gedeputeerde Piet Adema wil de taak van concessieverlening en -beheer (wat betreft de Friese Waddeneilanden) graag van het Rijk overnemen. Daarmee kan de provincie de belangen van alle openbaar vervoervormen in Fryslân behartigen. "Onze opstelling past goed binnen de voorstellen die de commissie Lodders heeft gedaan om meer rijkstaken naar de provincies over te hevelen, de veerdiensten sluiten uitstekend aan bij onze taken. Het past in het beleid om regionaal openbaar vervoer onder de verantwoordelijkheid van de provincies te brengen en dat is mijn belangrijkste overweging: het is beter voor het Friese openbaar vervoer om alle concessies bij de provincie onder te brengen."

De provincie Fryslân is al concessieverlener voor het busvervoer en regionaal treinvervoer in Fryslân (inclusief het busvervoer op de vier Waddeneilanden). Door de concessiesystematiek toe te passen op de veerdiensten naar de Waddeneilanden en bij de provincie onder te brengen, ontstaat de mogelijkheid om het zogenaamde voor- en natransport beter op de dienstregeling van de veerdiensten af te stemmen. Daarnaast geeft het meer mogelijkheden om de grote toeristenstromen geintegreerde arrangementen te bieden en zo de aantrekkelijkheid en het gemak van het vervoer voor deze doelgroep te vergroten.

De provincie treedt binnenkort in overleg met het Rijk om de concessiesystematiek voor de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden, en de mogelijke rol van de provincie Fryslân daarin, te bepleiten. Dat geldt ook voor de vier gemeentebesturen van de Friese Waddeneiland die niet alleen een belangrijke rol en positie in dit proces hebben, maar ook groot belang bij een goed functionerend ov-systeem voor de veerdiensten.

---- --