Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

P E R S B E R I C H T

Driebergen, 23 mei 2008

In CAO Recreatie aandacht voor goed imago

De recreatiesector is een aantrekkelijke branche om in te werken. 22 mei werd een principeakkoord voor de CAO Recreatie bereikt dat nog meer inspeelt op de behoefte aan kwalitatief hoogstaand personeel. Petra de Bruijn, manager Sociaal Beleid van RECRON, hierover: 'Dit akkoord heeft positieve uitkomsten voor zowel werkgevers als werknemers. Van onze kant bezien: we hebben veel eisen van de bonden afgewezen, die bij elkaar opgeteld zouden zorgen voor een slechte concurrentiepositie van de sector. Tegelijk zijn we niet uit het oog verloren dat recreatie gebaat is bij een goede arbeidsmarktpositie en dat hier een aantrekkelijke pakket arbeidsvoorwaarden bij hoort. Zoals 3,5 procent loonsverhoging. Deze gaat overigens op 1 oktober 2008, dus na het seizoen in, voor ondernemers op een gunstig tijdstip.' De branchevereniging RECRON legt het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan haar leden.

De CAO geldt voor de 30 duizend werknemers bij bungalowparken, kampeerbedrijven, groepsaccommodaties, zwembaden en buitensportbedrijven. RECRON en de sociale partners (CNV BedrijvenBond, FNV Horecabond en ABVAKABO/FNV) hebben een looptijd van één jaar afgesproken tot 1 juli 2009.

RECRON is zich ervan bewust dat recreatieondernemers willen investeren in goed personeelsbeleid. Vandaar dat de vereniging zowel voor praktijkbegeleiders als stagiaires een stagevergoeding heeft afgesproken bij stages van 20 weken of meer. En de brancheorganisatie wil dat ouderen met meer plezier naar hun werk gaan, dus is er met de sociale partners een werkgroep gevormd die zich gaat buigen over het huidige beleid en dit om gaat vormen naar een geïndividualiseerd beleid voor ouderen. Tot slot is er nog een werkgroep die het imago van de toeristisch-recreatieve branche bestudeert en ervoor zorgt dat dit imago beter klopt met de praktijk. Met moderne marketingtechnieken willen de sociale partners potentieel personeel laten zien dat de branche interessant is in alle seizoenen.

RECRON is tevreden dat er wederom zo snel kwaliteitsafspraken met de sociale partners konden worden gemaakt. Evenals voorgaande jaren is er tijdig en in een goede verstandhouding een akkoord bereikt.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ongeveer 1.900 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.