Ingezonden persbericht


Persbericht Rotterdam, 25 februari 2008

DUTCH BLEND MEETING: WERELDMUZIEK STAAT VOOROP
IN DE DOELEN OP VRIJDAG 23 EN ZATERDAG 24 MEI 2008

Wereldmuziek in Nederland wordt volwassen. Was het jarenlang een ondergeschoven kindje ­ te horen op marginale volksmuziekpodia of als sub-classificering van andere genres ­ tegenwoordig neemt wereldmuziek een steeds belangrijkere plaats in als Nederlands exportproduct. Een grote diversiteit aan aanbieders en afnemers, journalisten en beleidsmakers houdt zich ermee bezig, of is in opkomst. Hoog tijd dus voor een wereldmuziekbeurs: een markt waar vraag en aanbod samenkomen, voor expert meetings voor beleidsmakers en pers, een promotiemiddel voor binnen- en buitenland. Dutch Blend 2008 wordt een mijlpaal in de Nederlandse muziek.

Dutch Blend Meeting 2008 is de eerste professionele wereldmuziek-meeting waar wereldmuziekensembles die in Nederland hun basis hebben onder de aandacht worden gebracht van internationale podia, festivals, journalisten, lokale organisatoren, beleidsmakers, musici en andere belangstellenden. De eerste editie van Dutch Blend vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei 2008 op twee locaties in Rotterdam: Concert- en congresgebouw de Doelen, waar jaarlijks reeds tientallen wereldmuziek-concerten worden georganiseerd en het publiek toegankelijke deel van Dutch Blend plaatsvindt, en het World Music & Dance Centre (WMDC).

De lijst met genodigden voor Dutch Blend, bestaande uit ca. 125 buitenlandse organisatoren en journalisten, wordt samengesteld aan de hand van het uitgebreide internationale netwerk dat door de gezamenlijke organisatiepartners wordt ingebracht: de Doelen, Dunya, Dutch Jazz Connection (per 1 januari j.l. deel uitmakend van het Muziek Centrum Nederland), het Koninklijk Instituut voor de Tropen en World Music & Dance Centre.

Naast de beurs voor professionals vindt een publiek toegankelijk concertprogramma plaats in de Doelen, dat inzicht biedt in het actuele aanbod in Nederland, met korte optredens van toonaangevende ensembles en solisten. De programmering is in handen van een commissie van wereldmuziekexperts binnen het World Music Forum NL. Op vrijdag- en zaterdag zijn in totaal 31 Nederlandse groepen uitgenodigd om hoogtepunten van hun repertoire ten gehore te brengen.

Naar verwachting zullen bovendien ca. 100 groepen gebruik maken van de mogelijkheid om zichzelf te promoten tijdens de informatiemarkt die op vrijdag 23 mei zal plaatsvinden. Iedere deelnemende groep krijgt een stand toebedeeld waar promotiemateriaal uitgestald en beeld- en geluidmateriaal getoond kan worden.

Dutch Blend wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van het Ministerie van OC&W, Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam, Buma Cultuur, Deelgemeente Rotterdam-Delfshaven en Rotterdam Festivals.