Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

Satu Hati presents
SLANK
De Rolling Stones van Indonesië & support The Palookas / dj Naomi Melkweg, The MAX · vrijdag 23 mei · 21.00 uur · 23,00 (geen lidm. nodig)
· · ·

Slank is misschien wel Indonesisch grootste rock `n rollband aller tijden. Met miljoenen verkochte platen en een enorme invloed op de hedendaagse popmuziek van Indonesië kan je ze met recht als de Rolling Stones van Jakarta bestempelen. De band kwam op in de politiek en maatschappelijk roerige tijden van begin jaren `90. Vrijheid van meningsuiting werd zwaar beperkt door het Soehartoregime en vooral de jeugd begon schoon genoeg te krijgen van alle sociale ongelijkheid, schaamteloze corruptie en wijdverbreid machtsmisbruik. De Indonesische / Nederlandse stichting Satu Hati heeft de band uitgenodigd voor een speciaal optreden in de Melkweg in Amsterdam.
In deze context kwam Slank in 1990 met hun debuutalbum `Suit-Suit He He / Gadis Sexy' en brachten de onvrede van hun generatie op treffende wijze muzikaal in kaart. Slank staat sindsdien symbool voor deze `fuck you' generatie, maar tegelijkertijd ook voor vrijheid van meningsuiting, een diepgeworteld gevoel van nationalisme en een hang naar nationale eenheid. De politiek en maatschappelijk getinte teksten zijn door de jaren heen een soort anthem verworden van de jeugdige rebellie tegen de doctrine van politieke stabiliteit door ouders, overheid en scholen. In een tijd dat de platenbonzen bepaalden dat alleen copycats van bekende en populaire bands als Queen en The Police platencontracten kregen, wist Slank deze hegemonie te doorbreken met een geheel eigen geluid van pop, rock en traditioneel
Indonesische invloeden. Deze stijl omvat
invloeden als de Stones, Hendrix en van Halen
met reggae, blues en `dangdut', een mix van
traditionele Maleisische muziek met een vleugje
Bollywood en Midden Oosterse invloed. Ook nu
nog na ruim 20 jaar geldt Slank als
vertegenwoordiger van de jeugdige generatie.
Kijk niet raar op als fans, de Slankers, massaal
`PISS!' roepen als één van de bandleden het
beroemde v-teken maakt. Het is namelijk hun
slogan voor `Peace'!


Ingezonden persbericht