Time : 04:30:00
Date : 23 May 2008
Sender Name: Strebelle in Beijing 2008

Athletes Alley - Overhandigingsceremonie van België aan China op 23 mei 2008

Landmark van de 29ste Olympische Spelen van 2008 in Peking : een monumentale stalen sculptuur zal getuigen van dit groots evenement. Zelfs wanneer dit kunstwerk vanuit de lucht gezien, zich uitstrekt als een enorme briljante ruimtelijke kalligrafie over meer dan 160 meter, en abstract lijkt, is het toch vanuit één bepaald punt symbolisch en figuratief.

Ontworpen in 1983 voor het Olympisch Museum in Lausanne, was het de 5de maquette die werd voorgesteld aan de BOCOG in 2004. De 6de versie van deze maquette nam uiteindelijk deel aan een internationale wedstrijd voor "The Beijing 2008 Landmark". Ze werd in 2005 door de stad Beijing, die de wedstrijd organiseerde, als "buiten wedstrijd" bestempeld .

In juni 2005, tijdens een vergadering van het VBO (Verbond Belgische Ondernemingen) in Shanghai, en in aanwezigheid van het Belgisch vorstenpaar, werd de wens uitgedrukt dit Belgisch project te realiseren.

De vzw "Strebelle in Beijing 2008" werd opgericht in juli 2006 om de realisatie van deze buitengewone sculptuur te verwezenlijken. Dit onder voorzitterschap van François Narmon en onder de operationele leiding van Gad Weil.

De maquette werd numeriek in beeld gebracht door het laboratorium van de dienst Logistieke en Numerieke Systemen van de Université Libre de Bruxelles ( ULB ), met steun van Mevrouw Professor Nadine Warzee.

Het studiebureau C&E Ingénierie heeft de uitvoering van de constructie, onder leiding van Jean-Marc Weill, vanuit Parijs begeleid.

In samenspraak met de landschapsarchitecten van het Olympisch Park werd de plaats van de installatie bepaald. Dichtbij de westelijke ingang van het Olympisch Park, daar zal het werk zijn eigen site hebben. Het werk wordt geplaatst in het perspectief van het Olympisch dorp.

De tuin, tevens geïnspireerd door de wensen van de artiest, op het symbool van de 5 ringen, zal aangelegd worden door de stad van Peking.
Het kunstwerk zal vanaf de focussteen tot aan de laatste installatie in roestvrij staal, 160m op 23m breed en 20m hoog zijn en bij de 130 ton wegen.

De plechtigheid op 23 mei 2008, waarbij het kunstwerk door België aan China zal geschonken worden, zal echter niet toelaten het kunstwerk in zijn volledige afwerking te aanschouwen. De 70 laatste inoxbuizen worden slechts geplaatst op het laatste moment, dit wanneer de tuin in zijn definitieve vorm wordt aangelegd ter aanleiding van de Parolympische Spelen.

Op de focussteen, een rots van 5,50m lang en 2.50m hoog in gepolijst bazalt, zal men in het Engels en het Chinees, alle toelichtingen van de generiek van dit werk verstrekken.

De overhandigingsceremonie zal op vrijdag 23 mei 2008 om 10u starten naast Athletes Alley in het Olympisch Park van Peking, in aanwezigheid van de Chinese autoriteiten en van Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, Mr Karel De Gucht.

Mecenassen : Baron Vastapane, Belgacom, CMB, Delhaize Le Lion, D'Ieteren, Domo, Euronav, InBev, Janssen Pharmaceutica, Nationale Loterij, Suez, Total, UCB, Hainan Airlines.

Media relaties :
Evelyne Lepage +32/477/61.61.95 evelyne.lepage@olivierstrebelle.com He Qian +86/135/52.52.76.59 heqian04@yahoo.com.cn

Persdossier en foto's :
www.athletesalley.be
selecteer « pers »
login : PRESS paswoord : BEIJING

URL: http://www.athletesalley.be http://www.olivierstrebelle.com

Link to Press Release - UK Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL