NEN


IGZ-rapport ziekenhuisbrand Almelo gepubliceerd

donderdag 22 mei 2008, 15:49

Onlangs publiceerde de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) een rapport naar aanleiding van de brand in een ziekenhuis in Almelo. Het rapport beschrijft het onderzoek naar de brandende anesthesiezuil in 2006, die een patiënte op de operatietafel het leven kostte.

Ook benoemt de IGZ in het rapport consequenties en uit te voeren maatregelen voor ziekenhuizen, beroepsbeoefenaren en fabrikanten van medische hulpmiddelen.

Producteisen medische hulpmiddelen
Een anesthesiezuil is een koppelstation voor benodigde medische gassen, perslucht en elektrische apparatuur. Verder bevat deze zuil vacuümleidingen voor de afvoer van narcosegassen en het leveren van zuigkracht voor het afzuigen van vocht. Een producent van een medisch hulpmiddel, zoals een anesthesiezuil, moet ervoor zorgen dat het product voldoet aan de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EEG). Om invulling te geven aan de eisen van deze richtlijn zijn er (Europese) normen. Als een fabrikant voldoet aan een geharmoniseerde Europese norm, dan is er een vermoeden van overeenstemming met deze eisen. Normen hebben geen kracht van wet, maar in de praktijk blijkt dat de IGZ bij incidenten en calamiteiten altijd naar normen kijkt. Voor anesthesieapparatuur, pijpleidingsystemen van medische gassen en gasslangen bestaan veel normen. Een belangrijke internationale norm is NEN-EN-ISO 7396-1:2007.

Kwaliteits- en veiligheidsmanagementsysteem voor fabrikanten Fabrikanten van medische hulpmiddelen zijn verplicht om alles wat bekend wordt over het gebruik van hun product en dat relevant kan zijn voor de kwaliteit en veiligheid, te beoordelen en zo nodig te gebruiken voor productverbetering. De IGZ vraagt fabrikanten van medische hulpmiddelen met zuurstofslangen en fabrikanten van OK-tafels dan ook de rapportage van de calamiteit in Almelo te gebruiken als input voor hun kwaliteitsmanagementprocedures. De normen die hierbij als handvat kunnen dienen, zijn NEN-EN-ISO 13485:2003 en NEN-EN-ISO 14971:2007.

Landelijk onderzoek
De Inspectie vreest dat andere ziekenhuizen de kwaliteitsborging van medische apparatuur ook niet op orde hebben. Daarom stelt de Inspectie een landelijk onderzoek in naar de aanwezigheid en het aantoonbaar functioneren van een sluitend kwaliteits- en veiligheidssysteem rond patiëntenzorg en medische apparatuur.
NTA 8009 Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen bevat eisen voor een VMS. De Raad van Bestuur van elk ziekenhuis moet periodiek een rapportage ontvangen over de actuele veiligheidssituatie in het ziekenhuis. NTA 8009 geeft aanknopingspunten voor de invulling van deze rapportage.

Meer informatie
Voor meer informatie over normen, kwaliteitsborging en veiligheidsmanagementsystemen en productspecifieke eisen voor medische hulpmiddelen in operatiekamers: NEN-adviespunt Medische hulpmiddelen, e-mail: advies.medisch@nen.nl, telefoon (015) 2 690 250. Voor specifieke informatie over NTA 8009: Tamara Slagter, e-mail: tamara.slagter@nen.nl, telefoon (015) 2 690 279. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 7396-1:2007 en (Norm)