Korps Landelijke Politiediensten

Militaire joyriding bij Ochtendgloren

Hoogeveen, 23-05-2008 o Vijftien samenwerkende opsporingsinstanties hebben in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 mei 2008 de actie Ochtendgloren gehouden op de rijksweg A28 in de gemeente Hoogeveen. In beide richtingen zijn 965 bestuurders gecontroleerd op snelheid, het gebruik van alcohol en andere overtredingen. In 78 gevallen is proces-verbaal opgemaakt. Voor het overschrijden van de maximum snelheid krijgen 231 bestuurders nog bericht thuis. Eén verdachte is aangehouden voor een openstaande boete van ruim 1100 euro. Twee bestuurders hadden teveel alcohol gedronken en kregen een bekeuring en een rijverbod. De Koninklijke Marechaussee trof een bestuurder in een militair voertuig, terwijl dat op dat tijdstip niet was toegestaan. Tegen de bestuurder zal proces-verbaal voor militaire joyriding worden opgemaakt.

Tussen 21.30 en 02.30 uur zijn zoveel mogelijk bestuurders op op- en afritten en de parkeerplaatsen Lageveen en Panjerd staande gehouden, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse.

De controle Ochtendgloren heeft als doel het alcoholmisbruik van (beginnende) bestuurders en andere overtredingen terug te dringen in het belang van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de (midden)criminaliteit op en rond de A28 teneinde de veiligheid van de burgers te waarborgen.

De overige resultaten van deze controle:
Bij een buitenlandse verdachte is 300 gram wiet aangetroffen. De wiet is in beslaggenomen en de verdachte kreeg een schikkingsvoorstel van 600 euro.

Eén bestuurder betaalde nog een openstaande boete van 480 euro en andere bestuurder leverde zijn rijbewijs in omdat hij de boete van 56,21 euro niet kon betalen.

De Douane trof twee Nederlandse ingezetenen die in een voertuig reden met een buitenlands kenteken. Zij krijgen een navordering van de BPM. Bestuurders van twee voertuigen met rode diesel krijgen ook een navordering van de accijnzen. De Douane maakte gebruik van een vrachtwagenscan. Hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Met behulp van de Catch Ken zijn 7 personen getraceerd met openstaande belastingschulden. Er is voor ongeveer 2500 euro aan invorderbare schulden geïnd en drie voertuigen zijn inbeslaggenomen.

Het Expertise centrum mensenhandel/smokkel stelt een nader onderzoek in naar 3 prostituees die zijn aangetroffen in een voertuig bestuurd door een buitenlander.

Drie vrachtwagenchauffeurs kregen een rijverbod opgelegd omdat zijn onvoldoende rust hadden genoten. Twee chauffeurs betaalden direct een schikking van 220 en 400 euro.

Deelnemende opsporingsdiensten
Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 130 personen mee van politie Drenthe, Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Nationale Recherche, Permanent Autoteam, Algemene Inspectiedienst, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie, Openbaar Ministerie en Autobahnpolizei Niedersachsen dir. Osnabrück. Rijkswaterstaat verleende facilitair haar medewerking.