Ingezonden persbericht


Belangrijke zomer voor Nederlands instituut te Florence


. Jubileum

. Tentoonstellingen tijdens breed Nederlands cultuurfestival
. Directiewisseling

Het Nederlands Kunsthistorisch Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) te Florence staat deze zomer op verschillende manieren in de belangstelling. Waar het NIKI als kunsthistorisch onderzoeksinstituut meestal niet in de schijnwerpers opereert, wordt het 50-jarig bestaan aangegrepen om het Festival Olandiamo? te organiseren. Een breed kunst- en cultuurfestival waaraan tal van vooraanstaande instellingen te Florence deelnemen, gecoördineerd door de Nederlandse Ambassade in Rome en mede georganiseerd door het NIKI. Het jubileum en de manifestatie vallen samen met het vertrek van de directeur van het NIKI prof.dr. Bert W. Meijer. Hij trad op 1 april 1976 in dienst van het NIKI, zal op 1 september afscheid nemen en per die datum worden opgevolgd door Dr. Michael Kwakkelstein.
---


1. Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence 50 jaar

Het NIKI heeft ondanks bescheiden middelen zijn bestaansrecht bewezen door zijn belangrijke ondersteunende of leidende rol in tal van wetenschappelijke publicaties. De bibliotheek van het instituut is een van de beste en meest vooraanstaande van Florence. Door het NIKI konden en kunnen Nederlandse kunsthistorici hun onderzoeksobjecten ter plekke bestuderen, gebruik maken van de bibliotheek en op informele wijze in contact komen met Italiaanse en internationale vakgenoten. Voor generaties kunsthistorici speelde een korter of langer verblijf in het NIKI een belangrijke rol in hun professionele ontwikkeling. Onder hen zijn prominente Nederlandse kunsthistorici zoals Ronald de Leeuw en Henk van Os. Daarnaast is het NIKI door de uitstekende relaties die in de loop der jaren zijn opgebouwd van eminent belang als intermediair tussen Nederlandse en Italiaanse musea, wat bijvoorbeeld het bruikleenverkeer bij tentoonstellingen vergemakkelijkt.


2. Tentoonstellingen in het kader van Festival Olandiamo?

Onder de naam Festival Olandiamo? vindt deze zomer in Florence een groot aantal tentoonstellingen, voorstellingen en andere manifestaties plaats. Het festival staat onder patronaat van Hare Majesteit Koningin Beatrix en de President van Italië Giorgio Napolitano. De afdeling Onderwijs en Culturele Zaken van de Nederlandse Ambassade in Rome coördineert het festival in samenwerking met het NIKI. Het programma is te vinden op de website van de Ambassade: http://italie.nlambassade.org/cultuur_agenda/olandiamo

Er zijn ondermeer Nederlandse voorstellingen in het kader van het Fabbrica Europa Festival, de installatie Triple X van Marnix de Nijs in het Centro di Cultura Contemporanea Strozinna, en een keur van Nederlandse theatermakers zal deelnemen aan het Intercity Festival waarmee Olandiamo afsluit. Absoluut hoogtepunt vormen twee tentoonstellingen in de twee meest vooraanstaande Florentijnse musea: het Palazzo Pitti en het Uffizi Museum.

De eerste tentoonstelling getiteld Firenze e gli antichi Paesi Bassi Dialoghi artistici, 1430 (Florence en de Nederlanden, wisselwerkingen 1430-1530 ) is van 19 juni tot en met 26 oktober in de Palatine Gallery van het Palazzo Pitti te zien. De opening vindt op 19 juni plaats in het bijzijn van Minister Ronald Plasterk. De tentoonstelling is samengesteld door Bert W. Meijer en Serena Padovani .

De tentoonstelling biedt een keur aan religieuze schilderkunst en portretten van de hand van de grote Nederlandse en Vlaamse meesters van Jan van Eyck tot Lucas van Leyden. Deze stukken werden vervaardigd voor of gekocht door hun Florentijnse clientèle. Dit overzicht van Nederlandse kunst die zich in Florence bevond tussen 1430 en 1530 illustreert hoe deze Nederlandse meesters een voorbeeld waren voor hun Florentijnse vakgenoten en hun atlierpraktijk op gebied van stijl, iconografie en schildertechniek. Voor het eerst sinds eeuwen zullen de verschillende onderdelen van het Pagagnotti tryptiek worden herenigd, een meesterwerk van Hans Memling en de Meester van de legende van Sint Ursula. Deze panelen zijn momenteel verspreid over musea in Cherbourg, Fiesole, Florence, Londen en New York. De directe confrontatie tussen werken van de schilderscholen uit Florence en de Nederlanden uit de bedoelde periode - gedurende enige eeuwen de top van de Europese schilderkunst - dient twee doelen: het toont hun wederzijdse beïnvloeding, terwijl ze tegelijkertijd veel van hun eigen stijl behielden; ten tweede benadrukt het de vriendschappelijke verstandhouding tussen beide culturen.

De tweede tentoonstelling betreft Disegni Fiamminghi e Olandesi dalle Collezioni del Gabinetto Disegni e Stampe degli Uffizi (Vlaamse en Nederlandse tekeningen uit de collectie van het Prentenkabinet van het Uffizi) en wordt in het prentenkabinet van het Uffizi Museum gehouden. Deze tentoonstelling, samengesteld door Wouter Th. Kloek en Bert W. Meijer is tot 2 september te zien. De opening hiervan vindt plaats op 25 juni in aanwezigheid van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Deze tentoonstelling toont de bezoeker een representatieve selectie van de mooiste tekeningen uit de belangrijke Uffizi collectie. De tekeningen variëren van Vlaamse primitieven uit het einde van de 15de eeuw tot de Vedutisten, italianisanten uit het begin van de 18de eeuw, en Nederlandse vertegenwoordigers uit de Posillipo School. De keuze vertegenwoordigt verschillende genres: van narratieve religieuze en mythologische werken tot portretten, van landschappen en strijdtonelen tot scènes uit het dagelijks leven. Op deze expositie is werk van belangwekkende kunstenaars te zien zoals Lucas van Leiden, Jan Glosseert, Pieter Brugghen de Oude, Bartolomaeus Spranger, Mathijs en Paul Bril, Peter Paul Rubens, Anthonie van Dyck, Jacob Jordaens, Justus Suttermans, Herman van Swanevelt, evenals een aantal anonieme, maar interessante 15de-eeuwse tekenaars.


3. Directiewisseling

Terugtredend directeur prof.dr. Bert Meijer is 32 jaar aan het NIKI verbonden geweest. Onder zijn leiding groeide het instituut uit tot een uniek kenniscentrum waar studenten en onderzoekers zich internationaal kunnen oriënteren en vormen in de omgeving van de vooraanstaande academische en museale instellingen en faciliteiten van Florence.

Een opvallende onderzoekstaak en titanenarbeid die het NIKI onder leiding van Bert W. Meijer is gestart, betreft het Repertorium van alle Nederlandse en Vlaamse schilderijen in Italiaans openbaar bezit. Hiervan zijn de delen over twee regio's verschenen, de gehele serie zal bestaan uit acht delen. Het zal in totaal gaan om meer dan tienduizend objecten, alle voorzien van essentiële kunsthistorische documentatie. Eveneens onder leiding van Bert Meijer werd in 2007 een ambitieus project afgerond: het samenstellen van een database met 45.000 beschrijvingen en foto's van belangrijke kunstwerken.

Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut Viale Torricelli 5
50125 Florence
tel 00 39 055 221612
fax 0039 055 221106
www.niki-florence.org


---- --