KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

23-5-2008

Oranjezeilers sterk in Yngling en RS:X klasse

De beste Nederlanders zeilers in de Delta Lloyd Regatta komen we voorlopig tegen in de Yngling en RS:X klasse. Het Yngling team van Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen gaan aan de leiding in het Yngling klassement. Dorian van Rijsselberge is Nederlands best presterende windsurfer. De Texelaar staat op het moment tweede in de ranglijst.

Olympisch ticket voor de windsurfers
Na vier gezeilde races staat Van Rijsselberge tweede in het
klassement. Zijn trainingspartner Bouman staat negende. Bouman moet zijn positie op de ranglijst met minimaal drie posities verbeteren als hij al in Medemblik zeker wil zijn van een Olympisch ticket. Daarvoor heeft de lange windsurfer uit Den Haag nog drie dagen de tijd.

Delta Lloyd Kernploeg
Na zes races staan Sven en Kalle Coster vijfde in de ranglijst van de 470 klasse bij de mannen. De dag begon goed voor de broers op deze stralende dag. Het doel was elke wedstrijd bij de top tien te
eindigen. En dat lukte. Ze scoorden een 6de en 8ste plaats. De derde race viel het resultaat echter goed tegen met een 21ste plaats.

Kalle Coster zei: We staan nog steeds goed op een vijfde plaats. Er is ook al een groot gat tussen ons en de nummers zes en zeven. Maar het is niet eenvoudig. We kunnen niet altijd goed de wind lezen. Dus we hebben niet zo denderend gezeild die laatste race. Maar we staan acht punten van nummer twee. We doen er alles aan maar we zijn hier niet om te pieken maar om goed te varen.

De Yngling-kernploeg is met drie boten van de partij. Het team van Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen staat na zes gezeilde wedstrijden op een eerste plaats. En dat ondanks een diskwalificatie in de vierde race. De Nederlanders hadden een aanvaring bij de onderboeien met het team van de Franse stuurvrouw Anne Le Helley. De Nederlanders verloren het protest en moesten teleurgesteld genoegen nemen met een DSQ (disqualified).

Merel Witteveen stond op de uitslag van het protest te wachten. De voordekker was zichtbaar nerveus. Ze analyseerde hun serie tot nu toe. Het gaat hartstikke goed. Wij vinden dit weer fantastisch. Licht weer, veel druk verschillen, weinig wind. Wij doen het goed in deze
omstandigheden. Waarom? Het is een combinatie van dingen. We gaan niet langzaam en we varen goed. Dus nemen we de juiste beslissingen. Met andere woorden, we zitten er goed in.

In de Finn-klasse deed Pieter-Jan Postma het redelijk met een tiende en een vijfde plaats in de afstervende wind op het IJsselmeer. Na zes races staat de Friese sportman van het jaar 2007 op een zesde plaats. De Sloveen Casper Vincec gaat aan de leiding in de Finn-klasse. Postma zal de Sloveen niet zomaar van de troon stoten. Vincec is in bloedvorm en heeft nog niet slechter gezeild dan een tweede plaats.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout staan na zes races op een negende plaats. Deze dag begon heel slecht voor de drievoudige wereldkampioenen. Jacco Koops had een duidelijke analyse: Dit
windpatroon vraagt om een andere manier van zeilen. De wind draait, maar niet heel vaak. Het zijn langzame en vrij grote veranderingen in windrichting. Daar moet je je manier van zeilen op aanpassen.

Marcelien de Koning zei: Het zou leuk zijn als we onze generale repetitie voor een groot toernooi een keer goed varen, maar dat is niet het geval. Dat hebben we nog nooit gedaan overigens. Dus we raken niet in paniek. En we weten wat we vandaag niet goed gedaan hebben.

Internetadres: Website evenement: www.deltalloydregatta.org