Gemeente Montfoort


PERSBERICHT

Breukelen, 22 mei 2008

Actie"Energiebesparing bij supermarkten" in de provincie Utrecht.

De Milieudienst Noord-West Utrecht bezoekt dit jaar 53 supermarkten in de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden. Doel is om te controleren of de wet- en regelgeving op milieugebied correct wordt nageleefd. Tijdens het bezoek wordt vooral gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen. Per gemiddelde supermarkt kan er 124.000 kWh/ jaar worden bespaard. Dit komt overeen met de energiebehoefte van 41 woningen.

De Wet milieubeheer verplicht supermarkten om energiebesparende maatregelen te nemen als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. Als deze mogelijkheden er zijn, dan moeten deze toegepast worden. Een belangrijke energiebesparingsmaatregel is bijvoorbeeld het permanent afdekken van de koel- en vriesmeubelen. Ruim 60% van het elektriciteitsverbruik bij supermarkten komt voor rekening van koelen en vriezen.

Veel supermarkten gebruiken nog steeds zogenaamde open koelmeubelen. Door alle koel- en vriesmeubelen van afdekking te voorzien kunnen de 5000 supermarkten in Nederland samen zo'n E 40 miljoen elektriciteitskosten per jaar besparen. Deze besparing is vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Groningen.

In de gemeente Amsterdam en de regio IJmond is een dergelijk project al met succes uitgevoerd. Dit jaar starten alle gemeenten in de provincie Utrecht met deze actie. Door in provinciaal verband op te trekken wordt iedere supermarkt(keten) gelijk behandeld. Uitgangspunt is dat 1 januari 2010 alle energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Jaap Stoof, Milieudienst Noord-West Utrecht, telefoonnummer 0346 260 645
- Drea van Ark, Milieudienst Noord-West Utrecht, telefoonnummer 0346 260 613

www.milieudienstnwu.nl


---- --