Gemeente Heerlen

Introductie nieuwe subsidiesystematiek voor evenementen Heerlen wil inhoud en samenhang in evenementenbeleid 2008-2011

Burgemeester en wethouders gaan de raad voorstellen de kaders van het Heerlense evenementenbeleid voor de komende vier jaar vast te stellen. Het college vindt herijking van het evenementenbeleid noodzakelijk omdat Heerlen tot nu toe geen inhoudelijk evenementenbeleid heeft. Hierdoor ontbreekt in de financiering van de evenementen een logische samenhang. Daarnaast is het aantal evenementen in Heerlen gegroeid van 425 (2006) naar 520 (2007), maar is het beschikbare budget niet meegegroeid. Heerlen vindt een levendig evenementenklimaat belangrijk voor de stad. Evenementen brengen een dynamiek teweeg op (sociaal)cultureel en economisch terrein en maken Heerlen aantrekkelijk voor zowel eigen inwoners als voor mensen van buiten de stad.

In de Nota evenementenbeleid Heerlen, van ambitie naar uitvoering wordt met betrekking tot de evenementen een nieuwe subsidiesystematiek geïntroduceerd. Evenementen dienen vooral een sociaal-maatschappelijk en een economisch belang voor Heerlen. Ze versterken een dynamische en aantrekkelijke stad, verhogen de trots van de eigen inwoners en zetten Heerlen op de kaart.

Daarnaast spelen thema's die aansluiten bij de kernwaarden van Heerlen een belangrijke rol bij de sturing en de subsidiëring van evenementen. Deze thema's zijn: Heerlen Jeugdige Stad, Heerlen Energie(ke) Stad en Heerlen weet van Wijken. Selectie van evenementen op basis van deze thema's bieden de beste garantie dat het profiel van Heerlen sterk blijft, de aantrekkende werking behouden blijft en verder uitgebouwd kan worden.

De evenementen worden ingedeeld in drie categorieën volgens de zogenaamde evenementenpiramide:
1. een brede basis van gangbare evenementen, vooral voor de bewoners van Heerlen met een lokale uitstraling,
2. een middensegment van onderscheidende evenementen, die aantrekkelijk zijn voor bewoners en (boven)regionale bezoekers,
3. een top van beeldbepalende evenementen, die de identiteit van Heerlen versterken en belangrijk zijn voor het imago van Heerlen in (inter)nationaal verband. Belangrijk is dat er een goede balans is tussen deze drie categorieën. Het evenementenbeleid 2008-2011 is erop gericht om het veelzijdige en omvangrijke aanbod van gangbare evenementen te behouden, het aanbod van onderscheidende evenementen te versterken (van vier naar zes), en minimaal één beeldbepalend evenement in de stad te ontwikkelen dat aansluit bij de identiteit van Heerlen.

Evenementen die voldoen aan alle criteria van de categorie waartoe het evenement wordt gerekend, komen in aanmerking voor een subsidiebijdrage. De maximale hoogte van de subsidie is afhankelijk van de categorie waaronder het evenement valt:
. De subsidie voor een gangbaar evenement bedraagt E 500,-, E 1.000 of maximaal E 2.000,- per jaar;
. De maximale subsidie voor een onderscheidend evenement bedraagt E 40.000,- per jaar;
. De maximale subsidie voor een beeldbepalend evenement bedraagt E 250.000,- per jaar. Deze subsidiebedragen en hun onderlinge verhoudingen wijken af van het tot nu gevoerde subsidiebeleid ten aanzien van de evenementen. Daarom vindt het college het belangrijk dat er een overgangsjaar komt en dat overgangsregelingen worden genomen.

Voor de uitvoering van het nieuwe evenementenbeleid 2008-2011 is een verhoging van het jaarlijkse evenementenbudget noodzakelijk met E 160.000 naar in totaal E 570.000 op jaarbasis.

Bovenstaande voorstellen uit de nota Evenementbeleid Heerlen liggen op 1 juli ter besluitvorming in de gemeenteraadsvergadering.

Gemeente Heerlen, 20 mei 2008
Afdeling Communicatie
H. Bladt, 045-5604711
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --