Leefbaar Rotterdam


Verhuizing agenten

Rotterdam, 22 mei 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Verhuizing agenten

Geacht College,

Dinsdagavond jl. was er een bijeenkomst bij de politie Rotterdam-Rijnmond waarbij cijfers over geweld tegen overheidsdienaren werd besproken. Het blijkt dat in 2007 483 keer aangifte van geweld is gedaan door agenten.

In de Metro van woensdag lees ik hier een artikel over. Dit artikel maakt er melding van dat sommige agenten zijn verhuisd nadat zij in hun privéomgeving werden lastig gevallen.

Leefbaar Rotterdam is van mening dat overlastgevers aangepakt moeten worden en dat de slachtoffers van overlast door de overheid beschermd moeten worden. Echter, wij hebben in het verleden enkele berichten ontvangen dat mensen van de overheid het advies krijgen om te verhuizen, wanneer zij door overlastgevers geterroriseerd worden. Nu lezen wij dat zelfs agenten, notabene de handhavers van onze samenleving, zijn verhuisd omdat zij lastig gevallen werden in hun privéomgeving. Dit vinden wij de omgekeerde wereld.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Bent u met mij van mening dat het nooit mag gebeuren dat mensen, die in hun privéomgeving worden lastig gevallen, het advies krijgen te verhuizen?


2. Zijn er Rotterdamse agenten die zijn verhuisd omdat zij in hun privéomgeving werden lastig gevallen?

3. Zo ja, hoeveel en wat gaat u doen om er voor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt?

Tevens blijkt dat er in 75% van de gevallen waarin er geweld tegen agenten wordt gebruikt, door de agent geen aangifte wordt gedaan.


4. Wat vindt u hier van? Wat gaat u doen om er voor te zorgen dat er in geval van geweld altijd aangifte wordt gedaan door onze agenten?

Met vriendelijke groet,

Ronald Sorensen