Ingezonden persbericht


Gebruikersvraag op Europese kantorenmarkt blijft hoog, maar huurgroei begint langzaam af te nemen in 2008

Volgens European Office Property Clock Q1 2008 van Jones Lang LaSalle

Amsterdam, 23 mei 2008 - De huurprijzenindex van kantoren in Europa zijn in 2008 gestegen: 1% in het eerste kwartaal en 8,9% in het afgelopen jaar. Zes markten vertoonden een groei van de tophuurprijzen met Milaan (+14%) en Warschau (+10%) voorop. Brussel vormde een uitzondering met een daling van de huurprijzen met 1,7%. Dit blijkt uit de European Office Clock van Jones Lang LaSalle die de huurcycli van de belangrijkste Europese kantorenmarkten in kaart brengt.

Ondanks het verlies van banen in de financiële sector, bleven de Europese arbeidsmarkten gezond, waardoor de vraag naar kantoorruimte werd gestimuleerd. In het eerste kwartaal van 2008 werd er een opname van bijna 3,2 miljoen m2 geregistreerd. Hoewel dit neerkomt op een afname van 7% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar, is dit 25% boven het gemiddelde over vijf jaar. Op stadsniveau werd de hoogste toename in een jaar geregistreerd in Praag (+83%).

In de afgelopen 12 maanden was de huurgroei vooral groot in Warschau (+32%), Moskou (+31%), Boedapest (+19%) en Londen (+18%). De kosten voor het huren van kantoorruimte in Warschau stegen naar E396 per m2 per jaar, een fractie van de hoge kosten die verbonden zijn aan het Londense West End, waar de kantoorhuren het hoogst in Europa blijven op E1553 per m2 per jaar.

De oplevering van kantoorruimte in Europa was bescheiden en met ongeveer 1,1 m2 in het eerste kwartaal van 2008 ver beneden de volumes die in de laatste drie kwartalen van vorig jaar zijn gerealiseerd. Er wordt echter verwacht dat meer dan 7,2 miljoen m2 wordt voltooid aan het eind van 2008. Deze groei wordt voornamelijk gestimuleerd door de explosief groeiende markt in Moskou met verwachte opleveringen van bijna 2,4 miljoen m2.

Eind maart 2008 bereikten de meeste markten het stadium 'Afnemende groei van huurprijzen' van de European Office Clock. Hoewel de verhuurvooruitzichten voor West-Europa in 2008 bescheiden zijn, zijn de huurgroei-vooruitzichten voor de Centraal- en Oost-Europese markten nog steeds erg positief volgens het onderzoek van Jones Lang LaSalle.

Het afnemende bedrijfsvertrouwen en het voortdurend naar beneden bijstellen van de voorspellingen van de groei van het BBP hebben nog geen invloed gehad op de huurmarkten, hoewel wordt verwacht dat de meeste Europese markten in 2008 in het algemeen lagere opnamevolumes zullen laten zien.


- einde bericht -



Ingezonden persbericht