Politie Amsterdam-Amstelland



Korpsleiding neemt kennis van vonnis voorzieningenrechter in verband met de hondengeleiders / Amsterdam-Amstelland (23/05/08)

Korpsleiding neemt kennis van vonnis voorzieningenrechter in verband met de hondengeleiders / Amsterdam-Amstelland De korpsleiding heeft kennisgenomen van het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam in verband met de verzoeken van drie hondengeleiders. In het vonnis wordt bij twee van de drie geoordeeld dat het buitengewoon verlof op goede gronden heeft plaatsgevonden. De korpsleiding zal voor 2 juni een besluit nemen over de situatie van deze twee politiemensen. In het vonnis van de derde politieman werd door de rechter bepaald dat er onvoldoende aanleiding bestond om hem met buitengewoon verlof te sturen. In dit specifieke geval zal de korpsleiding zo snel mogelijk een beslissing nemen over zijn situatie.

De korpsleiding vindt met name onderstaande tekst uit het vonnis van essentieel belang: De rechter is van oordeel dat onvoldoende is gebleken dat verweerder in strijd met het verbod van willekeur heeft gehandeld.

De stelling dat leidinggevenden een voorbeeldfunctie vervullen en dat zij vooral verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het voorkomen van misstanden en het creëren van een goede sfeer op de afdeling wordt door de rechter onderschreven. Dit laat echter onverlet dat verzoeker zelf zich als een goed politieambtenaar dient te gedragen en dat het bij een vermoeden van plichtsverzuim gerechtvaardigd is om een ordemaatregel op te leggen.

Hieronder de tekst van het persbericht uitgebracht op 22 mei 2008 door de rechtbank Amsterdam.

Uitspraak hondengeleiders politie Amsterdam Amstelland Amsterdam, 22 mei 2008 - De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft vandaag beslist op de verzoeken van drie hondengeleiders van de politie Amsterdam-Amstelland om hun buitengewoon verlof op te heffen. De rechter heeft geoordeeld dat er bij één politieambtenaar onvoldoende aanleiding bestond om buitengewoon verlof te verlenen, zodat hij terug kan naar zijn werkplek. De andere twee politieambtenaren zijn wel op goede gronden met buitengewoon verlof gestuurd. Omdat het cultuuronderzoek bij de afdeling hondengeleiders zich in de afrondende fase bevindt, is de rechter van oordeel dat het buitengewoon verlof van deze twee politieambtenaren hooguit tot 2 juni a.s. mag duren.
Politieman lost waarschuwingsschot / Bakkerstraat (23/05/08)

Een politieman loste vanochtend, 23 mei rond vijf uur in de Amstelstraat een waarschuwingsschot. Een 21-jarige man, werd verdacht betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij, werd door een politieman te voet achtervolgd. De verdachte wekte de indruk een vuurwapen te gaan trekken. Hierop werd het waarschuwingsschot gelost. De man vluchtte ondanks het schot de Bakkerstraat in en werd daar door andere politiemensen aangehouden. Hij is ingesloten en er werd bij hem geen vuurwapen aangetroffen.

De zaak wordt onderzocht door rechercheurs van Bureau districtsrecherche Centrum.