KPN NV

KPN Nieuws

Bedrijfsgegevens mkb anno 2008 nog niet afdoende beveiligd

Datum

23 mei 2008

Nummer

027
Kosten van verlies bedrijfsgegevens voor mkb in de afgelopen 2 jaar: 188

De meerderheid van de mkb ers (65%) heeft het idee dat hun ICT goed geregeld is, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van KPN. In werkelijkheid is er nog veel verbetering mogelijk. Zo zijn back-ups vaak niet betrouwbaar genoeg of is bescherming tegen virussen onvoldoende. Vergeleken met vorig jaar is het mkb wel frequenter en veiliger back-ups gaan maken. Toch bedraagt de schade voor ondernemers als gevolg van verlies van bedrijfsgegevens in de afgelopen 2 jaar 188 miljoen. Dit volgens eigen schatting van de ondernemers.

De meeste ondernemers (65%) hebben het gevoel alle ICT-zaken onder controle te hebben.

Zo maakt 75% dagelijks of wekelijks een back-up. Vorig jaar was dit nog 66%. Ook maken meer ondernemers (23%) gebruik van een externe server, de veiligste manier om een back-up te maken (in 2007: 10%). Maar nog steeds maakt een groot deel gebruik van opslag die gevoelig is voor gevaren als brand, waterschade of een computer-crash. Zo gebruiken de meesten (33%) een externe harde schijf, gevolgd door een interne server (32%). Ook de relatief onveilige cd/dvd (17%) en de usb-stick (17%) zijn nog steeds in gebruik.

Internetdreiging

Ruim twee derde van de ondernemingen (78%) zegt de bescherming tegen internetdreigingen zoals virussen en spyware goed te hebben geregeld. Toch maakt slechts een krappe meerderheid (55%) gebruik van een combinatie van antivirussoftware, firewallsoftware én spywaresoftware. De meesten gebruiken slechts twee van deze drie softwarevarianten.

Wel zorgen, geen daden

Ondernemers die zich niet in control voelen over hun ICT-zaken (35%), maken zich voornamelijk zorgen over internetdreigingen (26%) en over de benodigde tijd en geld voor het aanschaffen en up-to-date houden van apparatuur en software (45%). Opvallend is ook dat 34% advies inwint bij professionals, terwijl 28% bij vrienden, kennissen, klanten en branchegenoten te rade gaat. Mkb ers geven de hoogste prioriteit aan het automatisch updaten van software, gevolgd door volledig beschermd zijn tegen bedreigingen via het internet. Maar tegelijkertijd geeft bijna de helft (45%) aan geen plannen te hebben om hier iets aan te doen.

Verlies bedrijfsgegevens geen zeldzaamheid

Aandacht voor veiligheid is belangrijk. Zo heeft 20% van de bedrijven de afgelopen twee jaar te maken gehad met verlies van bedrijfsgegevens (in 2007: 35%). Bij 45% is dit één keer gebeurd, bij 17% twee keer en bij 3% drie tot vijf keer. Vergeleken met 2007 is de frequentie iets afgenomen. De meest genoemde oorzaak is net als in 2007 een crash van server of pc (70%). Daarna komen menselijke fouten (29%), opslagmedia kwijt/ beschadigd (11%) en virussen (8%). Ook diefstal van hardware, stroomuitval of piekspanningen, brand en waterschade en ongeoorloofd toegang van buiten zijn oorzaken.

Het onderzoek is door De Vos & Jansen uitgevoerd onder circa 500 bedrijven uit het mkb met 0 tot 150 medewerkers. KPN heeft opdracht gegeven voor dit onderzoek om meer inzicht te krijgen in de ICT-behoeften van het mkb. Met Software Online, een reeks van online oplossingen, speelt KPN op deze behoefte in. Hiermee hebben ondernemers snel, gemakkelijk en veilig toegang tot verschillende bedrijfsapplicaties, waaronder een oplossing voor het veilig back-uppen van bestanden of het beschermen van pc s tegen spam en virussen. Kijk voor meer informatie over de Software Online-oplossingen op www.kpn.com/ict.