Ingezonden persbericht


Nirov start campagne Anderewoningmarkt.nu
Problemen op de woningmarkt nú aanpakken

23 mei 2008

Politiek Den Haag moet het probleem van de vastzittende woningmarkt nú aanpakken. Langer uitstellen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken, is onverantwoord. Dit zegt het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) bij de start van haar campagne Anderewoningmarkt.nu. Met de campagne wil het Nirov de discussie over ándere oplossingen voor de woningmarkt op gang brengen. De campagne moet in januari 2009 een helder advies aan de politiek opleveren.

De Nederlandse woningmarkt zit al jaren op slot. Oplossingen voor deze impasse worden tot nu toe gezocht in het aanpassen van regels voor huurprijzen en hypotheekrenteaftrek. Maar het kabinet heeft afgesproken dat aan beide gevoelige onderwerpen in deze kabinetsperiode niet wordt getornd. Hierdoor blijft de woningmarkt minimaal tot de volgende verkiezingen in 2010 muurvast zitten.

Uitstel onverantwoord
Nirov-voorzitter Henri Lenferink vindt dit onverantwoord. Voor starters is een eerste koophuis steeds vaker onbetaalbaar, de doorstroming in de huursector stagneert en tussen huurhuis en koophuis gaapt een gat. Wij menen dat we een deel van de problemen op de woningmarkt nú al kunnen aanpakken, zonder direct aan hypotheekrenteaftrek of het huurstelsel te tornen. Er is dus geen enkel excuus om nog langer te wachten , aldus Lenferink.

Breed debat
Met de campagne Anderewoningmarkt.nu wil het Nirov het debat op gang brengen tussen politici, beleidsmakers, woningbouwers en andere professionals, zodat de problemen op de woningmarkt nú worden aangepakt. Lenferink: Er zijn partijen die niet over huurbeleid of hypotheekrenteaftrek willen praten. Wij dagen ze uit om aan te geven hoe zij de woningmarkt dán in beweging willen krijgen. De denkruimte van het kabinet is met de taboes uit het regeerakkoord ernstig verkleind. Vergroting en verandering van het woningaanbod lijkt de enige resterende optie. Maar daar moet dan wel ruimte voor zijn, stelt Lenferink.

Ruimtelijk beleid
De vraag is waar die ruimte dan is te vinden, en of de rijksoverheid voor lokale en regionale woningmarkten een sterkere faciliterende rol zou moeten spelen. De huidige Nota Ruimte laat het nadrukkelijk aan decentrale overheden over, maar die strategie leidt vooralsnog niet tot een ontspannen woningmarkt. Dus óf het ruimtelijk beleid moet rigoureus op de schop, óf we moeten het toch eens hebben over de woningmarkt in zijn totale samenhang, inclusief de taboedossiers , aldus Lenferink.

Anderewoningmarkt.nu
Met de campagne Anderewoningmarkt.nu wil het Nirov in de hoofden van alle belanghebbenden ruimte maken voor zo n integrale discussie. Hierbij moet antwoord gevonden worden op vragen als: gaan we nog meer verdichten in de steden en hoe dan, hoe financieren we dit als rijksbudgetten voor bijvoorbeeld het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing op de tocht staan? Moet er toch meer gebouwd worden in het groen en wat voor soort locaties en woonmilieus moeten dat dan worden? Hoe dichten we de kloof tussen huur- en koopwoningen? Maar ook moet in de campagne duidelijk worden welke bijdrage de verschillende spelers overheid, corporaties, ontwikkelaars kunnen leveren om uit de impasse te komen.

De campagne Anderewoningmarkt.nu loopt tot 2009. Voor de campagne is een speciale website geopend: www.anderewoningmarkt.nu. Op de site kunnen beleidsmakers, professionals en geïnteresseerden bijdragen aan het debat. Na afloop van de campagne zal het Nirov een lijst met aanbevelingen opstellen voor een betere woningmarkt. Een eerste live-debat over de woningmarkt is gepland op woensdag 18 juni 2008 in Amsterdam.



Ingezonden persbericht