Ingezonden persbericht


Persbericht

Notter, 23 mei 2008

Autoroute langs filmlocaties 'Van Jonge Leu'

Nieuw in Twente: een autoroute langs de filmlocaties van de regiosoap 'Van jonge leu en oale groond'. Niet zomaar een autoroute, maar een luisterroute. Je huurt een navigatiesysteem bij de VVV in Beuningen en het toestel leidt je langs de verschillende filmlocaties. Bij die locaties hoor je de acteurs (in het Twents uiteraard) vertellen over wat er op die plek gefilmd werd en vaak ook geluidsfragmenten uit de succesvolle regiosoap. Daarnaast wordt er verhaald over de historie van dit prachtige coulissenlandschap in Oost-Twente. De verhalen klinken uit de luidsprekers van de eigen autoradio.

De route is totaal zo'n 50 kilometer. Omdat hij volledig over kleine wegen gaat, en er onderweg ook regelmatig gestopt wordt om naar de verhalen te luisteren duurt het volgen van de route ongeveer twee uur. Onderweg worden zo'n 20 filmlocaties aangedaan, van Erve Wildspieker tot sportschool De Halter, van Het Klopkeshoes tot het Mariakapelletje. Voor wie de serie gezien heeft een feest van herkenning.

De luisterroute 'Van Jonge Leu' kwam tot stand in samenwerking tussen Restaurant Sterrebos in Beuningen en specialist in vrijetijdsnavigatie Waypoint uit Notter. De teksten onderweg werden ingesproken door de acteurs Marietje Noordkamp (Minnie Wildspieker), Jan Riesewijk (Mans Olde Weernink) en Dirk Stegeman (Hennie Smits). De verhalen over de omgeving worden verteld door Harry Booijink.

Voor de luisterroute wordt gebruik gemaakt van een 'normaal' autonavigatiesysteem van Garmin, de nuvi750. In dat systeem is het niet alleen mogelijk een route van 'A naar B' te rijden, maar er kan ook een rondrit in geprogrammeerd worden. Bovendien is het mogelijk bepaalde punten te markeren en, zodra je in de buurt van zo'n punt komt automatisch een geluidsbestand te laten afspelen. Het bijzondere is bovendien dat het gebruikte toestel beschikt over een FM-zender. Daardoor is het mogelijk de verhalen te beluisteren via de luidsprekers van de eigen autoradio.

Restaurant Sterrebos in Beuningen heeft een intensieve relatie met de regiosoap. Niet alleen droeg de uitbater Remco Schothuis met zijn regiokennis inhoudelijk bij aan de serie; bovendien is zijn restaurant uitvalsbasis voor de vele touringcar-tochten langs de filmlocaties. Om nu ook met z'n twee'en of met het gezin in de eigen auto van de route te kunnen genieten nam hij het initiatief tot deze route, in eerste instantie op papier. Horend van dat initiatief nam het Twentse bedrijf Waypoint contact met hem op en werd al snel besloten de route een modern jasje te geven, gebruikmakend van de nieuwste navigatietechnieken. Waypoint is vooral een winkel in navigatiesystemen, met specialisatie op vrijetijdsnavigatie, maar ontwikkelt zelf ook producten. Onder de naam OnRoute zijn er verschillende producten die speciaal zijn bedoeld om te genieten van een route, in plaats van zo snel mogelijk van A naar B te gaan. Voor de auto is er een OnRoute programma om op de computer mooie routes in heel Europa te ontwerpen. Voor de fietser lanceerde Waypoint recent de OnRoute fietskaart Nederland: een kaart die, geladen in een Garmin navigatietoestel, in staat is om de fietser helemaal vanzelf over de mooie wegen en paden te leiden. Recent realiseerde Waypoint een soortgelijke luisterroute voor het Achterhoeks bureau voor Toerisme: de sagensafari. een prachtige route door de achterhoek, met onderweg lokale sagen en legenden.

Voor meer informatie: www.sterrebos.nl en www.gps.nl De sagensafari is te vinden op www.opsagensafari.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht