Ingezonden persbericht


Persbericht 10 april 2008

Groeiend aantal eigen producties Opera Rotterdam

Operadagen Rotterdam 2008 vrijdag 23 mei t/m zondag 1 juni

Vanmiddag presenteerde artistiek leider Guy Coolen het programma van Operadagen Rotterdam 2008. Dit festival, van vrijdag 23 mei t/m zondag 1 juni, presenteert meer eigen producties dan de vorige twee edities. Met daarnaast internationale premières, community art, familievoorstellingen, operafilms, operaworkshops en masterclasses. Operadagen Rotterdam 2008 zoekt de grenzen op van muziektheater. Variërend van jazz tot klassiek, van barok tot hedendaags en van smartlap tot opera.

Het programma van Operadagen Rotterdam 2008 kent een aantal eigen creaties. Zoals de openingsvoorstelling Orpheus in de onderwereld samengesteld door Guy Coolen en gebaseerd op opera's van Monteverdi, Gluck en Offenbach. Deze opera op locatie is een vervolg op Stad van Verlangen, een operareis door Rotterdam Zuid, de publiekslieveling van Operadagen Rotterdam 2007. Opnieuw is Rotterdam Zuid en met name de Maasoever het decor.

Het Ro Theater presenteert Bowling. Het componistenduo Florentijn Boddendijk en Remco de Jong ontwikkelde met acteur/zanger Gijs Naber een theatraal muziekprogramma over de bowlingbaan als samenleving in het klein.

Jazz ontmoet klassiek in The Man at The Piano, gebaseerd op het leven van de geniale jazzpianist Bud Powell (1924-1966). Componist Paul van Brugge dook in zijn muziek en creëerde een nieuw werk dat zich beweegt tussen jazz, filmmuziek en hedendaagse klassieke muziek en improvisaties.

Muziektheater Transparant

De signatuur van artistiek leider Guy Coolen is deze editie duidelijk herkenbaar. Muziektheater Transparant waar Coolen directeur van is, verzorgt twee voorstellingen. De gasten op het feest in Villa Vivaldi laten hun schone schijn varen zodra ze even een luchtje scheppen in de tuin. Een energieke voorstelling met jonge acteurs.

Al even bijzonder is Babar, een muziektheatervoorstelling waarin pianostukken van Erik Satie en Francis Poulenc begeleid worden door een live tekenaar en acteur Josse de Pauw die een volwassen vertelling geeft van het kinderboek l'Histoire de Barbar. Op uitnodiging van Coolen presenteert Operastudio Vlaanderen de première van Trouble in Tahiti / The Roughcastsong, een tweeluik met muziek van Leonard Bernstein (West Side Story) en de hedendaagse componist Frank Nuyts.

Bijzondere premières

De Materie, het magnum opus van de Nederlandse componist Louis Andriessen, wordt voor het eerst in vijftien jaar integraal uitgevoerd tijdens Operadagen Rotterdam. Deze opvoering is hierna alleen nog tijdens het Holland Festival in Nederland te zien.

Een andere opzienbarende première is Het theater van Séraphin door het DoelenEnsemble en Vocaal Lab Nederland. Deze bijzondere opera van de Duitse componist Wolfgang Rihm kent geen personages, geen verhaal en zelfs geen tekst. De bedwelmende opera krijgt tijdens het festival zijn Nederlandse première.

Opera O.T.

Speciale aandacht gaat tijdens deze derde editie uit naar Opera O.T.. Tijdens de Operadagen zijn twee opera's te zien in regie van het Opera O.T.duo Mirjam Koen en Gerrit Timmers. Namelijk Kwasi & Kwame - De zwarte met het witte hart - en Die Zauberflöte. In de Rotterdamse Schouwburg is gedurende het hele festival een expositie te zien met videoregistraties en toneelbeelden uit de vele opera's van Opera O.T.

Familievoorstellingen

Het festival toont ook drie voorstellingen voor de hele familie. Een genadeloze prinses in Turandot door Jeugdtheater Hofplein, Mozarts klassieker De Toverfluit van operahuis De Munt en een opera vol kriebelende beestjes: Help!.

Opera voor beginners

Brigitte Kaandorp verzorgt een hilarische avond met opera voor dummies: De Parelvissers. Kaandorp geeft samen met studenten van Codarts op geheel eigen wijze een stoomcursus opera. Een mooi vervolg hierop is The Treepenny Ring Cycle van het Franse gezelschap Les Grooms. Speciaal voor operabeginners: Wagners Ring in negentig minuten met drie zangers en een brassband in een tent.

Buiten de concertzaal

Naast de voorstellingen in de verschillende theaters brengt Operadagen Rotterdam opera op straat tussen het winkelend publiek, operafilms in Lantaren/Venster en opera bij Rotterdammers thuis. Wie zijn huiskamer beschikbaar stelt kan zijn gasten trakteren op een privé-concert uit de serie Opera bij u thuis. De openingsavond van het festival eindigt in de Nacht van de Opera in Theater Lantaren/ Venster. Een avond vol verrassingen, klagende aria's, muzikale kwinkslagen en ander operatesk genot. Wie graag zelf zingt kan zich inschrijven voor Institute for Living Voice. Internationaal gerenommeerde stemkunstenaars verzorgen de workshops. Deze bijzondere serie masterclasses werd eerder al georganiseerd in Buenos Aires, Melbourne en Berlijn. www.instituteforlivingvoice.be

Operadagen Rotterdam 2008 eindigt met het groot meezingspektakel Van Smartlap tot Opera in de Rotterdamse wijk Crooswijk.

www.operarotterdam.nl

Operadagen Rotterdam is een initiatief van Opera Rotterdam, een samenwerkingsverband van Concert- en congresgebouw de Doelen, Onafhankelijk Toneel/Opera O.T., Jeugdtheater Hofplein, nieuwe Luxor Theater, Rotterdam Festivals, RO Theater, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lantaren/Venster. Deze theaters en gezelschappen benadrukken daarmee hun brede, diverse en hoogwaardige opera aanbod in de stad.


---