Ingezonden persbericht


Persbericht

Nijmegen, 16 mei 2008

Museumstukken 11: Shinkichi Tajiri ­ Machine No. 2

Aanbieding eerste exemplaar op 23 mei, 15.30 uur in Museum Het Valkhof

Op vrijdag 23 mei presenteert de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof het nieuwste deel in de serie Museumstukken: Shinkichi Tajiri - Machine No. 2. De Vrienden geven één keer per twee jaar een deel uit in de reeks Museumstukken. In deze reeks wordt op een toegankelijke manier (kunst)historisch onderzoek over een topstuk uit de eigen collectie van Museum Het Valkhof gepresenteerd. Voor de eerste keer is nu gekozen voor een kunstwerk uit de collectie moderne kunst in deze reeks, die in het voormalig Museum Kam gestart werd in 1989.

Drie auteurs is gevraagd om te reflecteren op het werk Machine No. 2, dat in 1966 door Shinkichi Tajiri (Los Angeles, 1923) werd gemaakt en in 2003 verworven door het museum. De eerste bijdrage is van Frank van de Schoor, conservator moderne kunst van Museum Het Valkhof. Hij beschrijft o.a. hoe Machine No. 2 zich verhoudt tot de pop art van de jaren 60, waarvan het museum veel werken in bezit heeft. De tweede bijdrage is van Claus Richter uit Frankfurt, beeldend kunstenaar en onderzoeker van fictie (hedendaagse taal en beeld) op het moderne leven. René Munnik, docent wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg, belicht het werk vanuit filosofisch-theologisch perspectief.

Voor deze gelegenheid zijn drie van de in totaal 9 Machines, waaronder No. 2, opgesteld op de galerij van het museum. Het eerste exemplaar van Museumstukken no. 11 wordt op zaterdag 23 mei om 15.30 uur in Museum Het Valkhof aangeboden aan de kunstenaar, Shinkichi Tajiri.

Museumstukken 11 is te koop in de museumwinkel (50 p, ¤ 10,-)).

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen,
T: 024-3608805. www.museumhetvalkhof.nl.
Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur .

Shinkichi Tajiri, Machine no. 2, 1966, koper,aluminium, collectie Museum Het Valkhof

Einde persinformatie