Ingezonden persbericht


Den Haag, 20 mei 2008
Persbericht
23 mei: Debat Kunst en Kapitaal
Wat is het belang van kunst? Hoe hangen financiële en immateriële belangen met elkaar samen? Welke rol speelt de overheid bij het waarderen van dit belang? Welke alternatieve financieringsvormen zijn er - naar buitenlands voorbeeld - denkbaar? Deze en andere vragen zullen aan de orde komen tijdens een debat dat SICA en Stichting Artes onder de noemer van 'Dare2connect' op vrijdagmiddag 23 mei 2008 organiseren. Tijdens dit debat zal een aantal deskundigen de degens kruisen en een mening geven over zaken als kunst als belegging, het hedendaags mecenaat, het Nederlandse financieringsstelsel gespiegeld aan buitenlandse situaties, en de kunstmarkt in vergelijking met andere culturele sectoren. Gespreksleider is dr. Renée Steenbergen, wier nieuwste boek 'De nieuwe mecenas' deze week is verschenen. De aftrap zal worden verricht door voormalig Christie's topman Philip Hoffman, wiens Fine Art fund - dat zich richt op oude meesters, modernisme en impressionisme- investeerders een jaarlijks dividend van 10 tot 15 procent belooft. Onderwerpen die verder aan bod komen zijn:
De zin en onzin van fiscale arrangementen voor het kunstklimaat Het nut van bedrijfscollecties voor het algemeen belang Galeries en kunstbeurzen en het vestigingsklimaat

Sprekers zijn o.m.:

* Sigrid Hemels Advocaat bij Allen & Overy LLP, op 18 mei 2005 gepromoveerd aan de universiteit Leiden op het proefschrift 'Door de muze omhelsd. Een onderzoek naar de inzet van belastingsubsidies voor kunst en cultuur in Nederland'.
* Esmé Lammers Intendendant Nederlands Filmfonds
* Annabelle Birnie Hoofd ING Art Management. Verantwoordelijk voor en verantwoordelijk voor het aankoop- en distributie beleid van de ING Collectie wereldwijd, relatie beheer en onderhoud door middel van de ING Collectie en het culturele imago van ING Groep.
* Liesbeth Willems Curator van de Chadha Art Collection, de prive collectie van Rattan Chaddha, CEO van het modebedrijf Mexx. Deze collectie zal te zijner tijd een vaste (algemeen toegankelijke) plaats krijgen in Amsterdam.
* Michael Huyser Mede-eigenaar van Galerie Hof&Huyser in Amsterdam, directeur van de Art Rotterdam en organisator van de art-designbeurs Object die augustus 2008 in de Westergasfabriek zal plaatsvinden.
Het debat op 23 mei begint om 14.00 uur en zal duren tot 18.00 uur