Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders naar Birma voor donorconferentie

23 mei 2008 | Minister Koenders vertrekt vanavond naar Birma om deel te nemen aan een donorconferentie van de Verenigde Naties en de ASEAN. De conferentie wordt zondag gehouden in Yangon, de voormalige hoofdstad Rangoon.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gaat eerst naar Bangkok, waar hij zaterdagmiddag gesprekken zal voeren met zijn collega-ministers uit Engeland, Zweden, Denemarken en Duitsland en vertegenwoordigers van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). Ook heeft hij een overleg met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon.

"Het gaat om politieke druk'', zegt Koenders over zijn reis. "Het is belangrijk om alles te doen wat mogelijk is om de druk op het regime te vergroten, zodat de tienduizenden mensen die in levensgevaar zijn ook daadwerkelijk hulp krijgen."

Vanuit Bangkok reist de minister door naar Birma, waar hij op zondag deelneemt aan de VN-ASEAN donorconferentie. De minister overweegt om extra geld beschikbaar te stellen, maar benadrukt dat geld niet het grootste probleem is. "Het belangrijkste is dat hulpverleners toegang krijgen tot Birma, zodat zij de slachtoffers van de cycloon Nargis kunnen bereiken."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl