Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: SP komt met reddingsplan Stadstoezicht

SP komt met reddingsplan Stadstoezicht

23-05-2008 * De SP daagt het college uit om met een sociaal verantwoord plan voor de dienst Stadstoezicht te komen, door zelf een concreet plan voor te leggen. De SP wil van Stadstoezicht weer een gemeentelijke dienst maken met als doel sociale werkgelegenheid. Hierdoor kunnen 140 ontslagen voorkomen worden. Deze gemeentelijke dienst kan naast zijn reguliere taken weer een functie op het gebied van opleiding en re-integratie krijgen.
Wethouder Gehrels (PvdA) wil de dienst Stadstoezicht opsplitsen in een gemeentelijke dienst en een, op een later tijdstip te privatiseren, 100%-overheid `Parkeer BV' voor de parkeerhandhaving. In 2011 zou deze Parkeer BV volgens het college verkocht kunnen worden aan een marktpartij, met alle gevolgen van dien. Er gaan 140 banen voor laaggeschoold personeel verloren voor de stad, verlies van opleidingsmogelijkheid voor de stad vindt plaats en de mensen die het uitvoerende werk moeten gaan doen in de nieuwe BV gaan 19% minder verdienen. SP-raadslid Maureen van der Pligt vindt deze collegeplannen niet sociaal. "Bovendien zijn de plannen strijdig met het collegeprogramma, waarin gesproken wordt van het zorgen van voldoende laaggeschoold werk."

De SP vindt dit niet acceptabel en roept het rood-groene college op de plannen van tafel te vegen en te kiezen voor een 'Sociaal verantwoord plan voor de dienst Stadstoezicht'. Om het college hierbij te helpen heeft de SP een alternatief plan voor de dienst Stadstoezicht gemaakt, waarbij de dienst in zijn geheel behouden kan blijven en er geen banen verloren zullen gaan. De oorspronkelijke werkgelegenheidsdoelstelling van de dienst wordt zo weer in ere hersteld en de gemeente is een eigen, niet commercieel re-integratiebedrijf rijker.

Volgende week donderdag zal de raadscommissie Kunst, Sport en Bedrijven hierover spreken.