Nederlandse Spoorwegen

23 mei 2008

Landschap Gelderland en Limburg favoriet bij
treinreizigers
Lezen favoriete bezigheid
Meeste mensen denken onderweg nergens aan

Treinreizigers kijken het liefst naar het landschap van Gelderland en Limburg. Dat blijkt uit

belevingsonderzoek dat NS heeft gehouden. Gelderland staat met 33 procent aan kop, gevolgd door 13 procent voor Limburg. NS maakt de gegevens bekend ter gelegenheid van het lanceren van de nieuwe uitjes-website www.eropuit.nl.

Van de ondervraagden vond 30 procent het uitzicht op de eigen provincie het mooist. Dat geldt niet voor Zuid Holland. De meeste ondervraagden kwamen uit Zuid Holland (22 procent) maar de provincie kwam samen met Flevoland niet verder dan 1 procent. Veruit de meeste ondervraagden (50 procent) vinden dat je vanuit de trein pas goed ziet hoe mooi Nederland is. Slechts 14 procent is het niet met die stelling eens.

Lezen favoriete bezigheid
Maar liefst 46 procent leest graag in de trein. Dat is daarmee de favoriete bezigheid van treinreizigers. Op de tweede en derde plaats staan ontspannen (23 procent) en dagdromen (13 procent) maar 5 procent praat met medereizigers.

Denken aan niets
Tijdens de treinrit denken de meeste mensen helemaal nergens aan (24 procent) of aan familie of vrienden (23 procent). Maar 19 procent is met de gedachten bij werk of studie. Toch denkt nog 11 procent aan zingeving.

Noot aan de redactie
Verzonden door NS persvoorlichting, telefoon 030-235 7070 NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 379 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers B.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124362

Datum 23 mei 2008
Pagina 2/2

NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.


---- --