Ingezonden persbericht


HUZARENSTUKJE HANNIBAL HERHAALD

De grote veldheer Hannibal wist ten minste één van zijn olifanten over de Alpen te krijgen - en nu, meer dan 2220 jaar later, gaat de McArthurGlen Group die prestatie nog eens overdoen. Reuze olifant opent op zaterdag 7 juni 2008 de super sale in het Designer Outlet Roermond.

De McArthurGlen Group, de toonaangevende ontwikkelaar, eigenaar en beheerder van designer outlets, neemt een levensgroot standbeeld van een olifant met een hoogte van ruim 4,5 meter (hoger dan een dubbeldekkerbus), een lengte van 6 meter en een gewicht van 6 ton mee op een reis van 3290 km over de Alpen naar zijn nieuwe vaste plek in Italië. Vóór het avontuur in de Alpen maakt het bronzen beeld van een aanvallende Afrikaanse olifantstier een rondreis door het Verenigd Koninkrijk waarbij twee Britse McArthurGlen outlet villages worden aangedaan, in Swindon en in Ashford. Weggebruikers wordt gevraagd uit te kijken naar het enorme beest als het sierlijk door het landschap slingert op een speciale vrachtwagen. Het belooft een van de vreemdste spektakels te worden die ooit op de Britse wegen te zien zijn geweest!

Er zijn twee weken uitgetrokken om door het Verenigd Koninkrijk naar Harwich te reizen, waarna de olifant zijn tocht zal vervolgen door Europa en over de Alpen alvorens zijn vaste plek in te nemen bij het Castel Romano designer outlet village bij Rome. Onderweg verblijft Europa's grootste olifant maar liefst 3 dagen in het Designer Outlet Roermond, van zaterdag 7 tot maandag 9 juni 2008. Om vervolgens verder te trekken naar de McArthurGlen Centres Troyes (Frankrijk), Barberino (bij Florence) en Serravalle (bij Milaan), voor zich permanent in zijn nieuwe woonplaats te vestigen.

De opdracht voor het bronzen beeld werd gegeven door de directievoorzitter van McArthurGlen, Joey Kaempfer, een gepassioneerde kunstverzamelaar. Het beeld is vervaardigd door de vermaarde kunstenaar en beeldhouwer Mark Coreth. Joey Kaempfer vertelt:

"Dit is een prachtige gelegenheid om mijn passie voor kunst te delen met een breder publiek. Het geweldige formaat van dit verbluffende beeld creëert overal een sterk contrast met de omgeving en roept bij iedereen een reactie op. We proberen voortdurend om de kwaliteit van de ervaring van onze klanten bij de McArthurGlen designer outlets te verbeteren en dit bood een perfecte mogelijkheid om iets leuks en gedenkwaardigs te doen voor zowel volwassenen als kinderen." De logistieke uitdaging die het vervoer van het bronzen beeld biedt is net zo formidabel als het beeld zelf. Elke centimeter van de reis is onderzocht op toegankelijkheid, lage bruggen, smalle weggetjes en tunnels en vereiste een nauwgezette planning, inclusief de keuze van enkele uitdagende omwegen. Zo kan het standbeeld niet worden meegenomen door de Kanaaltunnel, en moet het op een veerboot over het kanaal worden gevaren.

De in Kenia opgegroeide kunstenaar en beeldhouwer Mark Coreth haalt zijn inspiratie uit zijn jeugd in Kenia, waar hij een passie ontwikkelde voor dieren en hun welzijn. Tot zijn eerdere opdrachten behoort een standbeeld van drie levensgrote albatrossen voor de herdenkingskapel op de Falklandeilanden dat in 2007 door de Britse koningin werd onthuld. Mark exposeert bovendien regelmatig in de Sladmore Gallery in Londen.

Mark vertelt: "Ik ben erg blij dat dit standbeeld terechtkomt op een plaats waar mensen het dagelijks kunnen bekijken. Mensen die anders nooit zo'n dier in het echt zouden zien kunnen zo een indruk krijgen van de grootte en schoonheid van dit geweldige beest."

De olifant is een toevoeging aan McArthurGlens collectie van 'objets d'art' die al bij diverse outlets door heel Europa kunnen worden bewonderd.

Media-informatie:
Cachet Communicatie/Jolanda Rijling
T. 036 - 548 21 21

McArthurGlen Group

Na zijn introductie van outlet retailing in Europa in 1995 is de McArthurGlen Group uitgegroeid tot Europa's belangrijkste ontwikkelaar, eigenaar en beheerder van designer outlets. Zijn huidige portefeuille van 16 architectonisch unieke designer outlet villages in het Verenigd Koninkrijk en Europa omvat meer dan 400.000 m2 hoogwaardige winkelruimte waarin meer dan 700 topmerken worden aangeboden in meer dan 1800 winkels. In 2007 trokken de winkels meer dan 65 miljoen bezoekers en werd een omzet gegenereerd van bijna 2 miljard euro. Volgens de groeistrategieën van de groep zal tegen 2012 nog eens 300.000 m2 aan verhuurbaar winkeloppervlak worden toegevoegd, waaronder vijf nieuwe Europese outletprojecten tegen het einde van 2010.

Daarnaast zoekt de McArthurGlen Group uitbreiding op het gebied van full price retail met de oprichting van een nieuwe divisie, McArthurGlen Luxury Retail. Voor de eerste van deze ondernemingen, Collezioni, wordt een samenwerkingsverband gesmeed tussen luchthavens en 's werelds beste merken om de barrières te slechten die de aanwezigheid van deze hoogwaardige modemerken tot nu toe hebben beperkt tot een relatief klein aantal grotere luchthavens. Het eerste project van Collezioni, dat volgens planning in de zomer van 2008 zal worden geopend op Marco Polo Airport in Venetië, zal onderdak gaan bieden aan meer dan 20 toonaangevende modemerken. Mark Coreth (1958 - Londen, Verenigd Koninkrijk)

Mark Coreth werd in 1958 in Londen geboren en werd onmiddellijk meegenomen naar de familieboerderij in de Keniaanse hooglanden, waar de evenaar door het huis liep. Zwart-witte colobusapen sprongen over de takken in het woud achter het huis, waarin ook luipaarden en chimpansees huisden. Deze idyllische jeugd stimuleerde Marks vroege en blijvende passie voor wilde dieren.

Na zijn middelbareschooltijd in Kenia studeerde Mark aan Ampleforth en diende hij vervolgens als officier bij de Britse cavalerie. Hij was gelegerd in Engeland, Cyprus, Duitsland en Ierland en op de Falklandeilanden gedurende de vijandigheden in 1982. Na zijn terugkeer in het Verenigd Koninkrijk kreeg hij de opdracht om een zilveren beeld te maken van 'Belisarius', het trommelpaard van zijn regiment, voor de eetzaal van de hogere onderofficieren. Een tweede versie in brons werd later het huwelijksgeschenk van de koninklijke cavalerie aan de graaf en gravin van York. Deze opdracht werd de eerste van een hele reeks.

Hoewel Mark geen formele kunstopleiding heeft gevolgd, kan hij bogen op een vaardigheid die is gestoeld op hard werk en een scherp oog in combinatie met de ervaringen die hij in zijn jeugd in Kenia opdeed. Marks standbeelden weerspiegelen zijn instinctieve begrip van de stemmingen van het dier dat hij verbeeldt. Hij werkt zeer snel en als het oorspronkelijke beeld in klei of plasticine hem niet binnen enkele uren bevalt, vernietigt hij het om weer opnieuw te beginnen. Hij weet met bedrieglijk gemak geweld, snelheid, rust en pathos te vangen en wordt nu internationaal beschouwd als een meesterbeeldhouwer van dieren in beweging.

Tot zijn werk in speciale opdracht behoren een tweetal levensgrote cheeta's in een bronzen boom voor de koninklijke familie van Dubai, een grote figuur voor het heropende Shakespeare's Globe Theatre in Londen en een monumentaal Millennium-standbeeld, 'The Waterhole' in het Britse Natural History Museum, waarin meer dan 50 dieren voorkomen. Anders dan de meeste kunstenaars houdt hij van de uitdaging van opdrachten, waardoor zijn werken wereldwijd op talloze plaatsen te bewonderen zijn.

De tweejaarlijkse Coreth-tentoonstellingen in de Londense Sladmore Gallery zijn opwindende gebeurtenissen die door hun grote bezoekersaantallen en daaruit voortvloeiende verkoop veel stof doen opwaaien in de kunstwereld. Tussendoor exposeert Mark regelmatig in het buitenland, waaronder in steden als Parijs, New York en Sydney, en maakt hij tijd vrij om op verre reizen nieuwe inspiratie op te doen.


---- --