GroenLinks

GroenLinks vindt op=op voor zonnepanelen onaanvaardbaar

23 mei 2008

Minister Van der Hoeven maakte vandaag bekend dat de bodem van de subsidiepot voor zonnepanelen nu al is bereikt. In totaal zijn sinds 1 april 7.944 aanvragen ingediend. Het beschikbare budget wordt zo anderhalve maand na de start al met 20% overschreden. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat de subsidie zo snel al op is en start daarom vandaag een actie voor minimaal 50.000 zonnepanelen dit jaar. We roepen iedereen die overweegt zonnepanelen aan te schaffen zich bij ons te melden op de site www.zonnepaneel.nu. Samen met de aanmelders willen we het kabinet onder druk zetten om bij de Voorjaarsnota snel meer geld beschikbaar te stellen.

Terwijl veel mensen juist popelen om iets goeds te doen voor het milieu, houdt het kabinet de hand op de knip. GroenLinks wil niet dat iemand achter het net vist: hoe meer zonnepanelen hoe beter! De oproep om zich te melden op de site geldt ook voor mensen die al een subsidieaanvraag hebben ingediend. Gezien de overtekening van het budget zal ongeveer één op de vijf huidige aanvragers nee te horen krijgen. Met de aanmeldingen op de site kan GroenLinks het kabinet onder druk zetten om meer geld voor zonnepanelen beschikbaar te stellen. GroenLinks zal bij de Voorjaarsnota voorstellen doen voor een forse verhoging van het budget, zodat nog dit jaar 50.000 huizen zonnepanelen kunnen krijgen.

Het kabinet heeft het ambitieuze doel om in 2020 twintig procent van alle energie duurzaam op te wekken. GroenLinks staat daar helemaal achter. Zonnepanelen zijn één van de weinige vormen van duurzame energie waar mensen zelf thuis voor kunnen kiezen. De subsidie op zonnepanelen is eerder met veel bombarie door het kabinet aangekondigd. Zo meldde minister Cramer in een uitzending van het programma Nova dat heel Nederland vol zou komen te liggen met zonnepanelen. Uiteindelijk heeft het kabinet maar het schamele bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld, net genoeg om 0,1% van alle woningen in Nederland van een zonnepaneel te voorzien. De kloof tussen woord en daad is hier dus wel erg groot.

Wijnand Duyvendak