KNHS

terug

Nederland vierde in Samsung Super League Rome
23 mei 2008
Houtzager-OpiumVS

Nederland loopt in Rome achter de feiten aan

ROME (KNHS) - In de tweede wedstrijd in het kader van de Samsung Super League, die in de schitterende Piazza di Siena in Rome werd verreden, liep het Oranje kwartet van bondscoach Rob Ehrens vanaf het eerste moment achter de feiten aan. Nederland eindigde uiteindelijk op de gedeelde vierde plaats met Ierland, maar er had wederom meer ingezeten. De overwinning ging naar de Britten, die in de barrage tegen de VS met John Whitaker "de joker" hadden ingezet. Met de in Nederland gefokte Peppermill (Burggraaf x Voltaire) reed Whitaker een rustige barragerit. Dat kon omdat de Amerikaan William Simpson met El Campeons Carlsson vom Dach een balk uit de lepels had getikt, waardoor Whitaker alleen maar foutloos behoefde te blijven.

Het Oranje kwartet liep vanaf het eerste moment van de wedstrijd achter de feiten aan. Openingsruiter Harry Smolders (Lage Mierde) tikte met Exquis Oliver Q maar liefst drie balken uit de lepels in de eerste ronde en dan sta je meteen op achterstand. Smolders revancheerde zich wel door in de tweede ronde geheel foutloos te blijven. Leopold van Asten (Duizel) noteerde met VDL Groep Fleche Rouge in de eerste ronde een lichte fout op de sloot. "Ik vond dat ze er super overheen sprong, maar schijnbaar heeft ze even haar been iets teruggezet", meldde Van Asten over het foutje. In de tweede ronde leek het bij hem heel lang foutloos te gaan, tot de laatste hindernis, waarin Fleche Rouge net even te vlak bleef en de balk uit de lepels tikte. Wim Schröder (Tubbergen), die Eurocommerce Pennsylvania voor het eerst na een blessure weer inzette in een zware wedstrijd, merkte in de eerste ronde dat hij zijn paard in de laatste lijn net niet optimaal kon verzamelen. Daardoor ontstonden twee fouten. In de tweede ronde deed zich bijna een identiek problleem voor richting de sloot, waardoor Pennsylvania daar op een foutje maakte en daarna ook nog op de oxer na de sloot. Marc Houtzager (Rouveen) groeide in Rome net als in La Baule uit tot de beste ruiter van het Nederlandse team. In de eerste manche liet hij samen met Opium VS (v. Polydor) van Stoeterij Sterrehof alle balken op hun plek en in de tweede manche werd één foutje gemaakt op de heel gemakkelijk vallende laatste hindernis. Dat foutje was jammer, want daardoor zakte Nederland naar de vierde plaats, terwijl ze anders we derde plek hadden gedeeld met Duitsland.

Het was een zware landenwedstrijd, mede door de op veel plaatsen zuigende bodem. Die bodem was op donderdag doorweekt geraakt door enorme hoeveelheden regenval. In de eerste manche bleven negen combinaties van het 36 deelnemers tellende veld foutloos, terwijl maar liefst 17 combinaties met één fout aan de eindstreep kwamen. In de tweede ronde waren er tien foutloze ruiters en noteerde een dozijn combinaties een springfout. Vier combinaties bleven in beide manches foutloos. Na de eerste manche gingen Ierland, de Britten en de Amerikanen gezamenlijk aan de leiding met één springfout. België volgde met twee balken, terwijl de Italianen, de Duiters en de Nederlanders volgden op 12 strafpunten. In de tweede ronde vielen de Belgen, de Ieren en de met een wild card rijdende Italianen terug, terwijl Nederland op de leiders in het klassement ook terrein moest prijsgeven.

Rob Ehrens, de bondscoach van de Nederlandse ruiters, vatte het kort en bondig samen: "Marc Houtzager had dat ene springfoutje niet mogen maken, want dat hebben hij en zijn paard Opium VS niet verdiend. Aan de andere kant lijk weer dat kleine ruiterfoutjes keihard te worden afgestraft en die mogen de ruiters op dit niveau gewoon niet maken".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Samsung Super League Rome:


1) Groot-Brittannië - 8
barrage: John Whitaker - Peppermill - 0 / 44.52
2) USA - 8
barrage: William Simpson - El Campeon's Carlsson Vom Dach - 4 / 34.75
3) Duitsland - 16

4) Nederland - 20

- Harry Smolders (Lage Mierde) - Exquis Oliver Q - (12) + 0
- Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Fleche Rouge - 4 + 4
- Wim Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Pennsylvania - 8 + (8)
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - ) + 4 4) Ierland - 20
6) Italië (wildcard) - 21
7) België - 24
8) Zweden - 32
8) Zwitserland - 32

Tussenstand na 2 wedstrijden:


1) USA - 5.33 + 7 = 12,33

2) België - 10 + 2 = 12
2) Groot-Brittannië - 2 + 10 = 12
4) Ierland - 5.33 + 3.5 = 8,83

5) Nederland - 3 + 3.5 = 6.50

6) Zwitserland - 5.33 + 0.75 = 6.08

7) Duitsland - 1 + 5 = 6

8) Zweden - 0.5 + 0.75 = 1.25

Data van Samsung Super League wedstrijden 2008:

St Gallen 30 mei
Rotterdam 20 juni
Aken 3 juli
Hickstead 25 juli
Dublin 8 augustus
Barcelona 21 september (finale)

Meer info zie: www.piazzadisiena.com

Foto Marc Houtzager met Opium VS door: www.JMint.eu / Cedric Vlemmings