Persbericht

Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving

Nummer 6, verschijningsdatum 23 mei 2008

De nazorg voor verslaafden faalt. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau IVO in opdracht van Psy heeft uitgevoerd. Het dossier De kater van de nazorg gaat in op het onderzoek en laat (ex-)verslaafden uitgebreid aan het woord. Na hun behandeling vallen veel cliënten in een zwart gat. Daar sta je dan , zeggen ze, terug in dezelfde omgeving, met de slijterij op de hoek. Met als gevolg: massale terugval.

Sommige ex-cliënten met een lange staat van dienst in de verslavingszorg, hebben zelf projecten opgezet om lotgenoten te behoeden voor terugval. Zo is er De bel , een telefoonservice die ex-verslaafden 24 uur per dag kunnen bellen. Iedere instelling zou dit moeten bieden , vindt de ex-cliënt die dit project heeft opgezet.

Instellingen in de verslavingszorg bieden weliswaar nazorgtrajecten, zoals groeps- en individuele gesprekken of ze verwijzen naar zelfhulpgroepen. Maar een gemeenschappelijke visie op nazorg ontbreekt. De instellingen leggen de schuld voor de falende nazorg vooral bij andere organisaties, zoals woningcoöperaties en gemeenten. Opmerkelijk is dat de verslavingszorg niet weet of behandeling en nazorg effectief zijn. Geen enkele instelling blijkt terugvalcijfers bij te houden.

Het IVO-onderzoek en het dossier De kater van de nazorg zijn te lezen op www.psy.nl

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie:

Telefoon 033-4608953 / 06-29 020 035

E-mail: redactie@psy.nl