Ingezonden persbericht

Shell Eco-marathon® 2008

Nieuwsupdate

Jeroen van der Veer vlagt Shell Eco-marathon naar de start

Nogaro, 23 mei 2008 - Met een paar zwaaien van de officiële startvlag opende Jeroen van der Veer, Chief Executive van Royal Dutch Shell., gisteravond de 24e editie van de Shell Eco-marathon. Op het circuit van Nogaro in Frankrijk strijden 200 teams van scholieren en studenten tot en met zaterdag om de titel 'zuinigste voertuig van Europa'.

Inmiddels hebben drie Nederlandse teams de eerste races achter de rug. The Dutch Painters noteerden 1 op 200, het team Triple-X nèt iets meer: 1 op 201. Het Eco-Runner Team Delft reed ondanks een technisch defect 1:1024. Al deze teams zien mogelijkheden om die prestaties nog te verbeteren in volgende manches.

The Dutch Painters, het Eco-Runner Team Delft, Team Phidippides en Triple-X gaan voor de winst in de categorie Prototypes, de futuristische gestroomlijnde modellen. Het huidige record van een Zwitsers team van omgerekend 3836 kilometer op één liter brandstof stamt uit 2005. In de categorie Urban Concept, voertuigen die gebaseerd zijn op de auto van nu, gaan The Hydro Cruisers en The LeekBurners de strijd aan. Zij hopen het record van omgerekend 557 kilometer op één liter brandstof te verbreken. Dat staat nu op naam van The Hydro Cruisers, en het team zal er alles aan doen om dat zo te houden.

De Nederlanders strijden tegen 200 andere studententeams uit 24 landen. De deelnemers proberen met voertuigen die ze zelf ontworpen en gebouwd hebben, zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Dit gebeurt op benzine, diesel, LPG, biobrandstof, waterstof of zonne-energie. Dat de ontwikkeling van energiezuinige voertuigen haar top nog niet heeft bereikt, blijkt wel uit de steeds langere afstanden die worden behaald. Bij de eerste Shell Eco-marathon in 1985 werd de categorie Prototypes gewonnen met een afstand van omgerekend 680 kilometer. Het huidige record van 3836 kilometer staat gelijk aan een rit per wagen van Amsterdam naar Athene op 1 liter benzine.

Volg de verrichtingen van de teams ook op hun eigen sites:
http://www.leekburners.nl/index.php?q=en>De Leekburners
http://www.thedutchpainters.eu/>Dutch Painters
http://ecorunner.oli.tudelft.nl/07-08/home/>Eco Runner Team Delft
http://live.eco-marathon.nl/main.php>The Hydro Cruisers
http://www.phidippides.eu/>Phidippides
http://www.triple-x-online.nl/>Triple-X

Fotobijschrift:
Met een paar zwaaien van de officiële startvlag opende Jeroen van der Veer, Chief Executive van Royal Dutch Shell, gisteravond de 24e editie van de Shell Eco-marathon. Dit deed hij samen met Dr. Julia King, Vice-Chancellor Aston University.

Deze foto is in hoge resolutie te downloaden op www.bijlpr.nl/ecomarathon